Hlavní obsah

Dálkové ovladače a dveře od lednice jsou líhní bacilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Jestli je někdo z vašich blízkých nachlazený, měl by si dávat pozor na držadlo u lednice i ovladač k televizoru. Podle nové americké studie na těchto předmětech zůstávají bacily nejčastěji a vydrží zde přežít celé dva dny.

Článek

Vědci z virginské univerzity se dlouhodobě zabývají zkoumáním virů a jejich nejnovější výzkum se týkal kontaminace předmětů běžně používaných v domácnosti. Sledovali 30 osob s příznaky nachlazení a požádali je, aby označili 10 míst, se kterými přišli za posledních 18 hodin nejčastěji do styku. Ta potom testovali na výskyt rhinoviru, který je příčinou nachlazení.

Ukázalo se, že nejhůře na tom jsou kliky u dveří, držáky lednice, vypínače, dálková ovládání, vodovodní kohoutky, telefony a držáky u myček. "Zjistili jsme, že polovina zdravých členů domácnosti se při dotyku s kontaminovanými předměty do 48 hodin nakazila rýmou", řekla doktorka Birgit Wintherová, vedoucí studie.

Podle jiného týmu odborníků jsou zdrojem infekce i hračky v čekárnách dětských lékařů. Proto podle nich platí stále především rada našich babiček: co nejčastěji si mýt ruce.

Reklama

Související témata:

Související články

Podzimní rýma a virózy dokáží potrápit

Časté změny počasí, ponuré či deštivé dny přímo svádí viry k útoku na naše oslabené tělo. Pokud člověk není otužilý a plný síly, usídlí se mu viry v dýchacích...

Výběr článků

Načítám