Hlavní obsah

Cukrovka si vynucuje radikálnější léčbu

Právo, Petr Veselý

Diabetik, který zvládne svou nemoc, jako řízení auta, se dožije prakticky stejného věku, jako zdravý člověk. Takový cukrovkář je ale vzácnost.

Foto: Právo

Každodenní injekce inzulínu je nejvhodnější píchat si do břicha.

Článek

Všechny důležité hodnoty má v pořádku pouze jedno jediné procento všech diabetiků. Takové znepokojivé výsledky přinesla studie provedená mezi českými diabetiky. Na tiskové konferenci to uvedl prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., místopředseda České diabetologické společnosti J. E. Purkyně.

O jaké hodnoty jde? Hlavně o krevní tlak, cholesterol, tělesnou hmotnost, krevní cukry a hodnoty glykovaného hemoglobinu, tedy takzvaného dlouhého cukru. Přitom diabetici, kteří je nemají v normě, riskují závažné komplikace diabetu.

Hrozí jim slepota i amputace

Tou jsou především změny na sítnici, které ohrožují zrak postižených lidí (11,7 % pacientů) a mohou způsobit až jejich oslepnutí (2,6 %). Ale také postižení ledvin, jež někdy vede k jejich selhávání (kolem 10 %). Nebo diabetická noha (5,6 %) pro níž jsou typické špatně se hojící rány. V pokročilém stádiu hrozí sepsí (otravou organismu) a vyžadují amputaci postižené končetiny.

Patří sem rovněž velký sklon diabetiků k infarktům a k postižení tepen zásobujících srdce. Všechny tyto potíže jsou vyvolané poškozením malých i velkých cév. To je typické pro špatně léčenou cukrovku.

Veliké efekty i malého zhubnutí

Stále rostoucí počet komplikací diabetu, jejichž léčba značně zatěžuje zdravotnický rozpočet, vedla lékaře k vyšší intenzitě léčby už od počátku nemoci. Pohyb a dieta stále zůstávají základem terapie. Ihned po potvrzení diagnózy však nasazuje metformin, případně další léky. Pokud tato strategie není úspěšná, přichází na řadu kombinace s inzulínem nebo samotný inzulín.

Daleko větší samozřejmostí se dnes stává i měření takzvaného dlouhého cukru, tedy glykovaného hemoglobinu: ukazuje průměrnou hladinu krevního cukru za poslední dva až tři měsíce.

Podobné je to s častějšími vyšetřeními, která dřív zjistí rozvoj zmíněných komplikací cukrovky (návštěva neurologa a očního lékaře). Nebo tlak na to, aby si pacient hlídal nadbytečná kila, případně jich část shodil. Úbytek váhy o pouhých 5 % obvykle zlepší hodnoty krevního cukru, cholesterolu a krevního tlaku.

Reklama

Související témata:

Související články

Naučte se mlsat i s cukrovkou

Zdá se to být jednoduché. Když bude diabetik mlsat dia výrobky, je všechno v pořádku. Jenže takhle snadné to bohužel není.

Výběr článků

Načítám