Hlavní obsah

Cukrovka se v budoucnu bude léčit především transplantací

– PRAHA

Od první transplantace slinivky břišní u diabetického pacienta v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze uplyne již čtvrt století. IKEM se tak stal prvním pracovištěm ve východní Evropě, kde byla zmíněná transplantace provedena. V současné době zde probíhají i transplatace Langerhansových ostrůvků, které se jeví jako ideální řešení problému diabetu do budoucnosti.

Článek

Slinivka břišní je orgán, který kromě trávicích enzymů produkuje hormon inzulin důležitý pro metabolismus glukózy (krevního cukru). Jestliže slinivka nefunguje, pacient je odkázán na injekční aplikaci inzulinu. Transplantace slinivky se provádí většinou současně s transplantací ledviny, ve výjimečných případech samostatně.

První pacientkou, u které byla provedena kombinovaná transplantace pankreatu a ledviny, byla 32letá žena s diabetem 1. typu postižená touto nemocí od 11 let. Trpěla všemi projevy diabetických komplikací včetně výrazné metabolické nestability a v době transplantace byla léčena hemodialýzou. Transplantaci provedl prof. MUDr. Ivan Vaněk, DrSc., a jeho tým 28. června 1984. Funkce obou transplantovaných orgánů se rychle rozvinula včetně obnovy produkce inzulinu.

Současná transplantace ledviny a pankreatu se provádí téměř výhradně u pacientů s diabetem 1. typu. Kromě eliminace dialyzační léčby dochází po úspěšné transplantaci pankreatu k dalším změnám v životě diabetika. Odpadá píchání inzulinu, pacient nemusí držet diabetickou dietu, není ohrožen hypoglykemiemi.

Zatím není dostatečně objasněno, jak transplantovaná slinivka přispívá k průběhu ostatních orgánových komplikací diabetu (postižení očí, nervů). Z provedených studií i zé zkušeností z IKEMU lze říci, že trvá-li funkce transplantované slinivky více let, je naděje na zpomalení postupu těchto komplikací, u méně pokročilých případů je pozorováno i určité zlepšení.

Čím dál častěji se provádí transplantace pouze slinivky

Nová éra transplantací pankreatu nastala v roce 1993, kdy prof. MUDr. Miloš Adamec, CSc., zavedl novou chirurgickou techniku transplantace celé slinivky s napojením na střevo. Ve spolupráci s diabetologickým týmem, tehdy ještě pod vedením prof. V. Bartoše, se podařilo zlepšit výsledky natolik, že dnes jsou srovnatelné s těmi světovými.

Transplantace samotné slinivky je prováděna pouze u diabetiků 1. typu. Může být provedena u pacienta, který již dříve podstoupil úspěšnou transplantaci ledviny, nebo u pacientů, u nichž není dosud rozvinuté výraznější poškození ledvin.

Pro transplantaci samotné slinivky jsou vybíráni pacienti, kteří těžko zvládají kompenzaci diabetu. Obtíže s tím spojené významně narušují jejich každodenní život a jsou příčinou častých pobytů v nemocnici. Jedná se zejména o pacienty s poruchou vnímání hypoglykemií, která vede k těžkým hypoglykemiím, jež mohou vyústit v bezvědomí nebo dokonce úmrtí pacienta.

Při úspěšné transplantaci slinivky je následně přerušeno podávání inzulinu, uvolňuje se dieta, odpadá riziko hypoglykemií a postupně i monitorování glykemií. To pacientovi výrazně zkvalitní další život.

Transplantace se jeví jako ideální řešení

Zásluhou doc. MUDr. František Saudek, DrSc. byl v roce 2005 zahájen také klinický program transplantací Langerhansových ostrůvků.

Langerhansovy ostrůvky jsou částí tkáně slinivky břišní, které obsahují B-buňky produkující inzulin. Jsou asi 0,2–0,3 mm velké a zdravý člověk jich má přibližně 1 milión. Transplantace těchto ostrůvků se jeví jako ideální řešení problému diabetu do budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Varovný signál krevního cukru po jídle

Vypadalo to záhadně. Lékaři našli u řady diabetiků poškozené oční pozadí, ale také zhoršující se prokrvení ledvin a další vážné komplikace. Přitom hladinu...

Britové začali léčit cukrovku transplantací

Zřejmě první projekt léčby cukrovky cestou masové transplantace inzulínotvorné tkáně byl odstartován v Británii. Šest diabetologických klinik nabízí za vládní...

Výběr článků

Načítám