Hlavní obsah

Cibule ochrání před infarktem, mrtvicí a krevními sraženinami

Boston

Když se vytvoří krevní sraženina v cévách mozku, dochází k ucpání a mrtvici v postižené části. Když se vytvoří v tepnách srdce, ucpávka vede k infarktu. Prevencí těchto sraženin a cévních ucpávek podle vědců z Bostonu může být obyčejná cibule. Je totiž bohatá na rutin, který zpevňuje a posiluje stěny cév a brání vzniku sraženin.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

Cibule dokáže také rozpouštět drobné sraženiny, které už vznikly. „Rutin byl prokázán jako nejúčinnější protisrážlivá látka, kterou jsme kdy testovali v tomto modelu. Sraženiny se vyskytují v tepnách i žílách. Sraženiny v tepnách jsou bohaté na krevní destičky, zatímco v žílách na vláknitý fibrin. A jednoduchá látka přitom může léčit oba typy sraženin,“ tvrdí doktor Robert Flaumenhaft z Bostonu.

Rutin je velmi bezpečný, neboť se u něj nevyskytují žádné vážné vedlejší účinky. Pokud je přijímán se stravou, o to lépe. Bohaté na rutin jsou cibule, jablka a pomeranče. Zvláště osoby ohrožené infarktem a mrtvicí by měly konzumovat těchto druhů ovoce a zeleniny co nejvíce každý den.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám