Hlavní obsah

Chronická plicní nemoc je nový zabiják

Právo, Petr Veselý

Lékaři začínají bít na poplach. Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) pozvolna nabírá rozměrů epidemie. Většina lidí tuto nemoc příliš nezná. Při tom jen v Česku ji má až osm set tisíc lidí.

Foto: Petr Rudolf Manoušek (archiv)

Odlití nového zvonu pro Přepychy je naplánováno na pondělí 23. dubna.

Článek

Dnes je na osmém místě pokud jde o příčinu úmrtí v ČR . Bývá to kolem 1700 lidí ročně, na rakovinu plic u nás umírá zhruba 6000 nemocných ročně.

"Pokud však bude pokračovat její současný rychlý vzestup, ocitne se v nejbližších patnácti letech na třetím místě, hned za srdečními infarkty, mozkovými mrtvicemi a dalšími kardiovaskulárními chorobami, které jsou nejčastějšími příčinami úmrtí," říká MUDr. Stanislav Kos, CSc., předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti JEP.

Nenápadná, ale nebezpečná

CHOPN je záludná svou plíživostí. Pacienti obvykle nepostřehnou, že už překročili hranici, za kterou začínají být změny vyvolané chorobou nezvratné. Její příznaky jsou zprvu nenápadné:

  • kašel a vykašlávání hlenu
  • později se přidá dušnost, pískot, případně vrzání v hrudníku a zhoršující se fyzická kondice
  • když se objeví chronická únava, snížená výkonnost, riziko selhání srdce a další závažné komplikace vyplývající hlavně ze špatné funkce plic a nedostatečného zásobení těla kyslíkem, bývá už obvykle pozdě.

Uvedené komplikace navíc hrozí vážným zhoršením při každé chřipce nebo nachlazení. Zatímco pro zdravé lidi bývají jen otravné, pro lidi s rozvinutou CHOPN bývají pořádně nebezpečné.

"Nemoc lze při tom snadno a včas diagnostikovat pomocí jednoduché spirometrie, která odhalí ranná stádia CHOPN, kdy je většinou možné propuknutí choroby odvrátit," zdůrazňuje doktor Kos. "Stačí navštívit kteroukoliv plicní ambulanci. Tam mají s diagnostikováním a léčbou CHOPN nejvíc zkušeností."

Nejlepší lék - přestat kouřit

"Hlavní příčinou strmého vzestupu této choroby je kouření," říká MUDr. Eva Králíková, odbornice na odvykání kouření. "Nebýt kuřáků, klesl by její výskyt zhruba o devadesát procent. Není náhodou, že nejlepším lékem na ni je to, když pacient přestane kouřit. Funkce plic se začne zlepšovat. A její ochabování se přiblíží procesu, který je běžný pro normálně stárnoucí lidi."

Protože kuřáci běžně kašlou a častěji se zadýchají než nekuřáci, často si nevšimnou, že se jejich stav pomalu a nenápadně zhoršuje. Snadno tak přehlédnou vypuknutí CHOPN a překročení hranice, kdy nemoc odstartovala nezvratné změny v plicích.

V posledních letech se v ČR vášnivě debatovalo, proč u nás není k dostání lék s účinnou látkou tiotropium. Jako jeden z mála dokáže CHOPN významně zabrzdit. Tento nijak levný lék už u nás od loňska je, ale v bouři diskuse trochu zaniklo, že ho lékař může pacientovi předepsat jen tehdy, pokud nemocný prokazatelně přestane kouřit. To specialista kontroluje pomocí vyšetřovacích metod, které nelze oklamat.

Pomohl mu strach, že přijde o práci

Čtyřiapadesátiletý hutník ležel opakovaně v plicní léčebně v Janově u Rokycan. Byl na tom špatně. Kašlal, sípal a dusil se. Musel inhalovat kyslík. Bral také léky na zánět plic. Přesto nepřestal kouřit. K tomu, aby konečně típnul svou poslední cigaretu, ho dohnal až strach. Strach z toho, že ztratí práci v železárnách. To by pro něj znamenalo životní pohromu. Jakmile přestal s kouřením, nezlepšila se jen jeho choroba, ale zlepšil se jeho celkový zdravotní stav. Měl větší chuť do života a víc peněz, protože za cigarety utrácel hodně.

"Odhaduji, že z vážně nemocných pacientů přestane kouřit zhruba třetina," říká doktor Stanislav Kos. "Dvě třetiny jich kouří přes vážné až dramatické zdravotní potíže dál. Nedokáží se závislosti na nikotinu zbavit."

Zvládnout absťák, ale také emoce

Odborníci se shodují v tom, že síla závislosti na nikotinu je srovnatelná se silou závislosti na tvrdých drogách. I když nikotin nemá na člověka tak destruující vliv.

Země, které mají nejlepší výsledky s léčbou této závislosti, ji chápou jako nemoc. A jako takovou ji léčí. Tam, kde je to potřeba, doporučí pacientovi léky: nikotin nebo antidepresivum bupropion. To je však vázané na recept. Naopak nikotin si můžete volně koupit v lékárnách ať už ve formě náplastí, sprejů, pilulek nebo žvýkaček.

Všechny léky, pokud je pacient užívá alespoň 2-3 měsíce v dostatečné dávce, potlačují abstinenční příznaky. A až dvojnásobně zvyšují úspěšnost léčby. Pro tu je velice důležité, aby se klient zároveň naučil zvládat psychologické momenty života bez cigarety.

Reklama

Související témata:

Související články

Zbavit se závislosti na nikotinu je těžké

Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi...

Pasivní kouření snižuje dětem inteligenci

Nová studie prokazuje, jak moc by měli být rodiče - kuřáci obezřetní vůči svým potomkům. Pokud je totiž vystavují pasivnímu kouři ze svých zapálených cigaret,...

Výběr článků

Načítám