Hlavní obsah

Chraňte děti před smogem. Jeho vliv nepoznáte hned, ale je značný

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polští odborníci zkoumali, jak moc dětské zdraví ovlivňuje smog. A dospěli k závěru, že může způsobovat astma i alergie a jeho vliv je o to zákeřnější, že se projevuje až po určité době.

Foto: Profimedia.cz

Děti, které žijí v oblastech s dlouhodobě vyššími koncentracemi smogových částic, jsou čtyřnásobně náchylnější ke vzniku astmatu.

Článek

Během loňské topné sezony proběhl v Polsku velký průzkum, kterého se zúčastnilo téměř 1500 dětí ve věku 3 až 12 let. Lékaři z Lékařské fakulty Varšavské univerzity a jejich kolegové z Fakulty informatiky a výzkumu životního prostředí sbírali od listopadu do začátku března přesná data o znečištění ovzduší v místech, kde sledované děti žijí.

Konkrétně zkoumali vliv PM10 a PM2.5, tedy hrubších smogových částic o velikosti menší než 10 mikrometrů (PM10) a jemnějších smogových částic o velikosti menší než 2,5 mikrometru (PM2.5), jejichž hlavními původci jsou automobilová doprava, průmysl, spalovny nebo lokální komíny.

Jsou tvořeny směsí sazí, popílku, síranů či těžkých kovů, přičemž částice PM10 obvykle pronikají za hrtan do dolních cest dýchacích a částice PM2.5 se usazují v průduškách.

Rodiče zároveň každý den zapisovali detailní informace o zdravotním stavu těchto sledovaných dětí.

Špatné ovzduší jako masový zabiják. Může za nejvíc předčasných úmrtí na planetě

Svět

Astma, alergie, rýma i potíže s myšlením

Odborníci na základě všech těchto údajů dospěli k závěru, že účinky smogu na děti nelze prokázat bezprostředně během několika dní, ale že se projevují teprve v dlouhodobějším horizontu, kdy se u dětí začínají projevovat onemocnění horních cest dýchacích.

Konkrétně rýma, kašel a kýchání, kterými sledované děti trpěly tím častěji, čím déle byly dlouhodobě vystaveny vyšším koncentracím PM10 a PM2.5.

Nadměrné koncentrace PM2.5 navíc podle polských odborníků způsobují u dětí také potíže s myšlením.

Foto: Profimedia.cz

Zdrojem jemnějších smogových částic o velikosti menší než 2,5 mikrometru jsou i lokální komíny.

Tím ale výčet zdravotních komplikací nekončí: děti, které žijí v oblastech s dlouhodobě vyššími koncentracemi smogových částic, jsou čtyřnásobně náchylnější ke vzniku astmatu a dvojnásobně náchylnější ke vzniku alergie než jejich vrstevníci, kteří žijí v čistějším prostředí.

Děti a oslabená imunita

Řada dalších studií již v minulosti prokázala, že pokud je člověk vystaven vysoké koncentraci těchto částic, hrozí mu také vyšší riziko infarktu, mozkové mrtvice nebo obecně kratší doba dožití.

„Účinek expozice těchto částic je kumulativní. To znamená, že opakované krátkodobé expozice mohou mít kancerogenní účinek a mohou také zpomalovat imunitní reakce - průdušky oslabené smogem mívají například vyšší vnímavost k infekcím. To platí ve zvýšené míře především u dětí, které v poměru k tělesné hmotnosti prodýchají podstatně více vzduchu nežli dospělí,“ upřesňuje dětská alergoložka, imunoložka a pneumoložka Zuzana Vančíková ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Smogové částice se ve zvýšené míře objevují ve vzduchu právě během chladnějších měsíců roku.

Podle Jana Hovorky, vedoucího Laboratoře pro studium kvality ovzduší při Karlově univerzitě pak vzduch z vnějšího prostředí přibližně ze 70 % pronikne i do domácností, ať už okny, dveřmi nebo netěsnostmi ve stavební konstrukci, takže smog běžně dýcháme i v domácím prostředí.

Alergie se může objevit kdykoli v průběhu života

Zdraví

Jak se bránit smogu

Podle lékařky Zuzany Vančíkové sice můžeme dělat jistá opatření, abychom účinky smogu snížili – například posilovat imunitu vitaminy a zdravým životním stylem, případně si každý den propláchnout nos vodou se solí a větrat v hodinách, kdy je smogu v ovzduší méně (ideálně mezi desátou a šestnáctou hodinou denní) – ale nejúčinnějším opatřením je podle ní čistička vzduchu.

Kvalitní čističky s několikastupňovou filtrací a antialergenním režimem dokáží odstranit až 99,9 % smogových částic, alergeny, viry, bakterie a také škodlivé pachy a plyny včetně formaldehydu.

Mnohé čističky vzduchu navíc zvládají ohlídat vzduch v místnosti a přizpůsobit svůj výkon, pokud se kvalita domácího vzduchu sníží.

Foto: archív firem

Jak zlepšit vzduch v domácnosti

Foto: Čistička vzduchu Philips AC3858/50 Dual Scan se dvěma senzory hlídající škodlivé částice a plyny. Několikastupňová filtrace a antialergenní režim dokážou odstranit až 99,9 % smogových částic, alergeny, viry, bakterie a také škodlivé pachy a plyny včetně formaldehydu, 16 499 Kč; Měřič kvality vzduchu UNI-T A25 - k monitorování koncentrace PM2,5 a formaldehydu v domácnostech, 2760 Kč; Vincentka Nasalis - koncentrát minerální uhličité vody Vincentka k proplachování nosních dutin a nosohltanu pomocí proplachovací plastové konévky, 279 Kč; Puressentiel Čisticí sprej - obsahuje 41 přírodních esenciálních olejů, které likvidují bakterie, viry, mikroskopické výtrusy hub, znečištěný nebo zakouřený vzduch, nepříjemné zápachy, Dr. Max 599 Kč; Dyson Pure Cool Me – osobní čistička vzduchu - která poskytuje osvěžující proud čistého vzduchu, kdykoliv potřebujete, 9290 Kč

Pokud vsadíte na čističku vzduchu s ionizátorem, pak je důležité zkontrolovat, zda jako vedlejší produkt nevylučuje ozon (O3). Podle odborníků je totiž ozon pro dýchací cesty toxický a je výrazně a negativně spojován s astmatem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

  • Čističky vzduchu

.

Reklama

Související články

Na astma v ČR ročně zemře sto lidí

V Česku stále roste počet pacientů trpících astmatem. Průduškové astma postihuje v Česku zhruba 900 tisíc lidí a na akutní těžké astma jich ročně zemře...

Výběr článků

Načítám