Hlavní obsah

Chcete porazit cukrovku druhého typu? Zhubněte

Cukrovka druhého typu, která postihuje častěji starší osoby a lidi s nadváhou či obezitou, je léčitelná. Místo léků přitom nejlépe funguje dieta. Alespoň to tvrdí nová studie publikovaná v odborném časopise British Medical Journal. Podle ní lze tuto nemoc zvrátit zhubnutím přibližně patnácti kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Dieta snižuje rizika spojená s výskytem diabetu.

Článek

Vědci analyzovali data klinických testů z let 2011 a 2016. V roce 2011 bylo zjištěno, že se lidem s nově stanovenou diagnózou diabetu 2. typu hladina cukru v krvi srovnala v okamžiku, kdy změnili jídelníček a začali dodržovat nízkokalorickou dietu.

V navazující studii z roku 2016 se to potvrdilo, navíc vědci došli k závěru, že lidé trpící cukrovkou 10 a méně let mohou ještě zvrátit svůj stav, pokud se jim podaří zhubnout přibližně 15 kilogramů.

Profesor a odborník na výživu Mike Lean ze skotské Univerzity v Glasgow tvrdí, že šance na odvrácení příznaků cukrovky jsou největší v prvních pěti letech od určení diagnózy. Věří, že lidem s tímto onemocněním může kontrolované snížení hmotnosti pomoci až k úplnému odstranění příznaků cukrovky.

„Ne každý toho může dosáhnout, ale všem by měla být dána šance a podpora, aby se alespoň snažili,“ napsal pro magazín Time Lean. „Braní prášků nebo píchání injekcí k snižování cukru v krvi by mělo zůstat druhořadou léčbou.“

Lidé spoléhají na léky a sami se nesnaží

V současnosti běžná léčba cukrovky spočívá ve snižování hladiny cukru v krvi a snižování rizika srdečních onemocnění, převážně formou léků, rad o životosprávě a cvičením.

Mnozí lidé se ale spokojí pouze s léky, na změně životosprávy nepracují. Na lékařích tak je, aby svým pacientům vysvětlili, že pokud životosprávu změní, zhubnou, mohou se zbavit nemoci úplně.

Co je cukrovka

Cukrovka (diabetes) vzniká, když slinivka břišní (pankreas) tvoří málo inzulínu nebo netvoří žádný inzulín nebo produkuje inzulín, vůči němuž je tělo odolné, takže na něj nereaguje.

Inzulín je hormon, který pomáhá tkáním využít glukózu (cukr), zdroj energie pro tělo. Bez dodání inzulínu není diabetik schopen udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze.

Špatná kontrola glukózy v krvi může vést k tzv. hypoglykémii, tedy nízké hladině cukru v krvi. Je to stav, který, pokud je špatně zvládnutý, může vést ke kómatu nebo úmrtí.

Špatná kontrola glukózy v krvi ale může vést i k hyperglykémii, tedy stavu, kdy je hladina krevního cukru vyšší, než je normální. Tento stav může přispět ke komplikacím včetně slepoty, selhání ledvin a amputaci končetin.

Cukrovka je také hlavním faktorem onemocnění srdce a cév a příčinou impotence mužů.

Lean a jeho spolupracovníci také vyzývají lékaře, aby vyvinuli jasný postup při opětovném testování pacientů a překlasifikování těch, kteří byli s diabetem druhého stupně diagnostikováni, ale nejeví známky onemocnění. Pokud se sami začnou snažit, je velká šance, že se u nich onemocnění nikdy zcela nerozvine.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám