Hlavní obsah

Čeští lékaři jako první implantovali umělou rohovku pomocí laseru

Novinky, das

Jako první oční chirurg na světě provedl přednosta a primář zlínské oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka unikátní implantaci umělé rohovky pomocí nejnovějšího femtosekundového laseru.

Foto: Profimedia.cz

Implantací umělé rohovky lze navrátit zrak i lidem, kteří byli i několik desítek let slepí.

Článek

„Takzvaný Z6 laser disponuje unikátními vlastnostmi, které jej odlišují od jiných laserů využívaných v dnešní oční medicíně. Má nejjemnější pulzy ze všech v současné době vyráběných laserů,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini.

Laser Z6 se používá především pro odstraňování dioptrií. Jeho schopnost vytvářet v oku téměř libovolný tvar ho však předurčuje i pro operace těch nejsložitějších případů. Je to například implantace umělé rohovky, která nahradí velmi poškozenou a neprůhlednou rohovku pacienta.

Tato operace tak může pomoci navrátit zrak i lidem, kteří byli i několik desítek let slepí. „První pacientkou byla paní Hana Charvátová, která byla slepá 16 let a dnes vidí již čtvrtým rokem a žije samostatný život,“ dodal Pavel Stodůlka.

Typickou indikací k implantaci umělé rohovky je například oko po těžkém poleptání vápnem nebo jinou chemikálií. Zákrok ale bohužel není možné provést u lidí, kteří jsou slepí od narození, ani těm, kteří oslepli například následkem zeleného zákalu nebo cukrovky. Umělá rohovka totiž nemůže pomoci pacientům, kteří mají poškozený zrakový nerv nebo sítnici.

„K oku pacienta je laser velmi šetrný, což se odráží v rychlé a nebolestivé rekonvalescenci oka po zákroku. To je velkou výhodou při laserových operacích očních vad, které provádíme, aby lidé nemuseli nosit brýle. Díky jemným pulzům precizních laserů vidí lidé již pár hodin po operaci velmi kvalitně,“ řekl Pavel Stodůlka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám