Hlavní obsah

Černý kašel není vymýcené onemocnění, přeočkování má svůj význam

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z aktuálního průzkumu společnosti STEM/MARK vyplývá, že každý třetí člověk považuje černý kašel za nemoc závažnou či smrtelnou. O možnosti pravidelného přeočkování proti této nemoci ví ale jen 17 % z nich. Černý kašel přitom není vymýcené onemocnění, jeho výskyt v posledních letech opět celosvětově narůstá. V České republice se v současnosti pohybuje až na úrovni výskytu z 60. letech minulého století. Od roku 2005 u nás nemoci podlehly tři malé děti.

Foto: Profimedia.cz

Černý kašel patří mezi vysoce nakažlivá onemocnění dýchacího ústrojí.

Článek

Černý kašel patří mezi vysoce nakažlivá onemocnění dýchacího ústrojí a přenáší se kapénkovou infekcí (jako např. rýma). Po kontaktu s nakaženým jedincem může onemocnět 80 až 90 % neočkovaných osob. Nemoc se vyznačuje typickým kokrhavým kašlem, který může trvat několik týdnů až měsíců.

Očkování proti černému kašli by si měli zkontrolovat zejména dospělí, kteří trpí chronickým onemocněním dýchacích cest (astma, CHOPN), protože mají jak vyšší riziko nákazy, tak i komplikovaných průběhů. O očkování proti černému kašli by se také měli zajímat lidé, kteří čekají přírůstek do rodiny nebo se pohybují v blízkosti novorozenců a malých kojenců.

Miminka získávají ochranu proti černému kašli díky očkování hexavakcínou obvykle kolem pátého až šestého měsíce, do té doby jsou nejvíce ohroženou skupinou, protože onemocnění u nich může probíhat s vážnými komplikacemi nebo dokonce až fatálně. Vzhledem k tomu, že pro pokračující ochranu proti černému kašli je třeba přeočkovávat stejně jako proti tetanu, je možné s výhodou obě očkování spojit.

Dospělí se mohou nechat očkovat jednou kombinovanou vakcínou, která jim poskytne současnou ochranu proti oběma onemocněním. Cena kombinované vakcíny Boostrix, která prodlužuje ochranu proti černému kašli, tetanu a záškrtu, se pohybuje kolem 740 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám