Hlavní obsah

Bylinky, které fungují proti zánětu

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže trpíte různými záněty, můžete svůj boj s nimi podpořit i bylinami a potravinami, které působí protizánětlivě. O některých z nich se dokonce čas od času dozvídáme, že dokážou zánětlivá ložiska v těle zcela odstranit. Každopádně lze ale říci, že jejich pravidelné užívání může posílit organismus tak, aby si konečně mohl začít vytvářet dostatečnou obranu sám.

Foto: Profimedia.cz

Aby měla listová zelenina účinek na náš organismus, potřebovali bychom na denní dávku asi tři velké hrsti zelených lístků. Vhodné jsou např. pekingské zelí, římský salát, čekanka apod.

Článek

Výzkumy potvrzují, že právě záněty v těle jsou podhoubím pro většinu závažných nemocí.

„Zánět se týká prakticky všech zdravotních potíží – nemocí srdce, cukrovky, obezity, migrény, artrózy, rakoviny, astmatu, alergií, ekzémů, deprese, demence. Je spojený se stárnutím a také s autoimunitními onemocněními,“ popisuje lékař David Frej ve své knize Strava proti zánětu.

Záněty podporuje a spouští i dlouhodobá strava bez vitamínů, minerálů a antioxidantů, která zároveň i snižuje imunitu.

Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje na záněty a obzvláště v případě zánětlivého střeva bylinky řimbabu, dangšen, rakytník, anděliku nebo speciální směsi bylin, např. černý rybíz s betaglukanem a další.

V hlavní roli pitný režim

Důležitou součástí prevence a boje proti chronickým zánětům je pitný režim a celková hydratace organismu. Doporučuje se vyloučit ledové nápoje, které v podstatě způsobují šok organismu a zpomalují metabolismus.

Jestliže máte špatné trávení, které kromě jiného brzdí hubnutí, potom tělu prospěje, když přibližně půl hodiny před jídlem vypijete zázvorový čaj, vhodná je kombinace čerstvého a sušeného zázvoru. Nápoj se pije vlažný.

Během jídla hodně pomůže, když budete pít po doušcích teplou vodu s citrónem pro zvlhčení polykaného sousta, ale v množství maximálně do dvou deci.

Pozor! Snažte se nepřijímat tekutiny tři čtvrtě hodiny po jídle, protože byste zředili trávicí enzymy.

Mezi tekutiny, které jsou v souladu s protizánětlivou stravou, patří filtrovaná voda, zelený čaj, bylinné čaje.

Snižte na minimum příjem kofeinu a úplně vynechávejte slazené nápoje. Nevhodné je také pití mléka, které raději nahrazujte rostlinným.

Výborné pro dodržování pitného režimu jsou čerstvé zeleninové šťávy.

Když chcete tělu prospět, pijte po ránu nalačno medovou vodu. Čtvrt litru převařené vlažné vody smíchejte s kávovou lžičkou medu a šťávou z půlky citrónu, chcete-li to ještě vylepšit, přidejte špetku mletého zázvoru. Udělejte si z pití tohoto nápoje rituál, který pomůže zažívání a zdravé činnosti organismu a sníží chuť na sladké.

Oleje nenechávejte náhodě

Zařazení protizánětlivých olejů (tuků) do stravování je zásadní doporučení na ochranu proti chronickým zánětům. Vybírejte např. avokádový, kokosový, nerafinovaný řepkový, ořechový, panenský olivový, lněný, konopný, dýňový, světlicový apod. Používat také můžete přepuštěné máslo ghí a rybí tuk.

Ale pozor! Všechny tuky a oleje, které jsou zahřívány dlouhou dobu nebo za vysokých teplot, oxidují a při rozkladu uvolňují škodliviny. Proto je vhodné omezit smažení, fritování, restování a grilování, protože se při něm vytvářejí glykotoxiny, jejichž vysoká koncentrace v tkáních a krvi je spouštěčem zánětů a podílí se na řadě civilizačních nemocí.

Omezování těchto látek v těle přispívá hojení, regeneraci, podporuje činnost cév a ledvin, prostě tělu celkově prospívá.

Jak snížit glykotoxiny v těle (AGEs)

  • Omezit smažení, fritování za vysokých teplot.
  • Snižovat teplotu při přípravě masa – dušením, vařit na páře.
  • Maso nakládat, zrychlí se jeho příprava. 
  • Vyloučit polotovary a fastfood – polotovary se konzervují za vysokých teplot.
  • Jezte syrovou zeleninu a ovoce, má nejvíc antioxidantů.
  • K vařenému jídlu jezte vždy misku čerstvého salátu.

Listová zelenina

Aby měla listová zelenina účinek na váš organismus, potřebovali byste na denní dávku asi tři velké hrsti zelených lístků. Vhodné jsou rukola, polníček, pekingské zelí, římský salát, čekanka, mangold, špenát, hlávkový salát, ale také volně rostoucí bylinky, jako jsou jitrocel, pampeliška, pažitka, medvědí česnek.

Právě pampelišku byste si měli na jaře dopřát opravdu hojně. Pročistí celé tělo a její listy jsou lehce dostupné – příroda tak sama upozorňuje na prospěšnost některých rostlin.

Kurkuma

Koření obsahuje žluté barvivo kurkumin – silně protizánětlivou přírodní látku, která vykazuje pozitivní vliv na řadu nemocí. Výzkumy ukázaly, že při akutních zánětech je kurkuma účinnější než aplikace kortikosteroidů. Při užívání ovšem musíme dávat pozor na předávkování, protože by mohlo dojít k žaludečním potížím – denní dávka závisí na váze a kondici konkrétního člověka, ale neměla by překročit 2–3 g.

Obdobně působí i další koření – skořice, ze které si jednou týdně můžete připravit čaj nebo si ji pravidelně přidávat do kávy.

Omega-3 a omega-6

Potraviny bohaté na tyto nenasycené mastné kyseliny jsou pro organismus pravým dobrodiním. Avokádo, lněné semínko, lněný olej, tučné ryby (losos, sardinky, makrely, ančovičky a mnohé další) je poskytují v hojné míře. Tyto kyseliny si tělo samo nedokáže vyrobit, musí je přijímat stravou.

Foto: Profimedia.cz

Mezi potraviny, bohaté na nenasycené mastné kyseliny omega -3 a omega -6, patří i tučné ryby, např.(losos, sardinky, makrely a další).

Tip na zdravou pomazánku – smícháme 120 g tučného tvarohu se čtyřmi polévkovými lžícemi lněného oleje, 30 lněného semínka, které rozemeleme těsně před konzumací, přidáme česnek a petrželovou nať.

Pomazánku nabitou omega-3 a 6 nenasycenými mastnými kyselinami rozhodně nemažeme na bílé pečivo, ale pojídáme na plátku kedlubny, celeru nebo mrkve.

Šrucha zelená – plevel, který dokáže divy

Portulák, jak se rostlina také nazývá, můžete pěstovat ze semínek doma v květináči, dorůstá asi čtyřiceti centimetrů a přežije i sucho, tedy i výpadek běžné péče. Má mírně nakyslou chuť a v kuchyni se používají stonky, listy i poupata. Skvělá je jak čerstvá (salát, smoothie), tak i tepelně upravená (polévky, špenát).

Poskytuje více výživných látek než listová zelenina, působí jako silný antioxidant (zabraňuje poškozování tkání). Jestli si šruchu sami pěstujete, její chuť se během dne mění – lahodnější je sbíraná za plného slunce než časně ráno. Šrucha je bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů.

Obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které tělo potřebuje, aby dokázalo bojovat se zánětem.

Co ještě snižuje riziko zánětu

  • dostatek spánku
  • pravidelná fyzická aktivita
  • dostatek tekutin

Některé projevy chronického zánětu

  • únava, špatné spaní, úbytek energie
  • zadržování vody v těle
  • kožní ekzém
  • astma
  • vysoký krevní tlak

Antioxidant quercetin

Flavonoidy obsažené v ovoci a zelenině oplývají řadou pozitivních účinků na zdraví. Jeden z nich je pro boj proti zánětům obzvlášť důležitý – a to quercetin, silný antioxidant.

Najdeme ho především v citrusových plodech, jablcích, cibuli, petrželi, šalvěji, červeném vínu, v olivovém oleji, hroznech, tmavých třešních, borůvkách a ostružinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám