Hlavní obsah

Bršlice kozí noha, plevel i bylinný poklad

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z dříve opomíjených bylin aktuálně slaví svůj boom česnek medvědí. Ale taková bršlice kozí noha má obdobně příznivé účinky na organismus. Báječně se hodí při vaření, a navíc ji můžeme sbírat po celou sezonu. Jen se v trysku století trochu ztratila z našich kuchyní.

Foto: Profimedia.cz

Bršlice kozí noha patří mezi invazivní rostliny, proto ji zahrádkáři berou jako pohromu.

Článek

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) má řadu lidových názvů – peťour, husí packa, kerhák. Naši předkové sbírali listy, ale hlavně oddenky. Těmi se rostlina rozrůstá a množí, hojně je vytváří po celé vegetativní období.

Má ráda stín nebo polostín a dostatek vláhy, nejčastěji roste v listnatých lesích po celém našem území.

Patří však mezi invazivní rostliny, proto ji zahrádkáři berou jako pohromu. Možná by si plení užili víc, kdyby tušili, že jim vytrhané rostlinky mohou pomoci při řadě zdravotních neduhů.

Pro léčebné účinky se využívají především oddenky, které se suší, a následně dál zpracovávají. V kuchyni nám nejvíc poslouží listy jako koření a zelenina.

Co umí?

Ve spisech slavné benediktýnky Hildegardy z Bingenu ze 12. století je bršlice popisována jako vzácná klášterní bylina, cíleně pěstovaná pro své četné zdravotní účinky. Co tedy podle poznatků alternativní medicíny a starých análů umí?

  • Podporuje trávení.
  • Odvodňuje, má močopudné účinky a je vhodnou prevencí proti močovým a ledvinovým kamenům.
  • Při pravidelném užívání zlepšuje vylučování solí z těla, čímž ustupují problémy s klouby a revmatické bolesti.
  • Rozpouští i kyselinu močovou, což je důležité při onemocnění dnou.
  • Má projímavé účinky.
  • Působí protizánětlivě a detoxikačně, odvádí z těla nepotřebné látky.
  • Doporučuje se při poruchách metabolismu cukrů a pozitivní vliv má rovněž na překyselení organismu.
  • Pravidelným užíváním snižuje srážlivost krve, takže je to dobrá prevence proti emboliím.

Pozor! I u bršlice je potřeba dodržovat pravidlo dobrého po málu, protože ve velkém množství může rostlina vyvolat nevolnost nebo podráždění ledvin. Proto je třeba pečlivě dodržovat dávkování.

Jak připravit nálev

Pro vnitřní užití, zejména při dně, tvorbě embolií nebo při překyselení organismu, přelijte dvě lžíce oddenku půl litrem vroucí vody a nechte čtvrt hodiny vyluhovat, potom sceďte. Kúra by měla trvat deset dnů, poté si naordinujte stejně dlouhou pauzu.

Zelený zábal

Listy se používají jako účinné „zelené“ obklady, zejména při dně (nahromadění kyseliny močové v těle) a revmatismu. Zábaly z listů pomáhají i při pocitu těžkých nohou.

Čerstvé listy bršlice spařte horkou vodou nebo krátce převařte. Nechte je zchladnout na tělovou teplotu, na gáze je přiložte na bolestivá místa a zabalte potravinářskou folií. Nechte je působit co nejdéle. Takový zábal se dá použít rovněž na otoky, hemoroidy, křeče a zanícené rány.

Omlazující koupel

V koupeli vám bršlice může skvěle pomoci s detoxikací organismu a navíc, díky vysokému obsahu chlorofylu (zeleného barviva), působí podpůrně pro kůži celého těla. Lázeň také zahlazuje stopy stárnutí. Náš tip: Vyzkoušejte koupel nebo zábal na ruce.

V kuchyni

Listy můžete používat pro zpestření zeleninových salátů. Mají ořechovou chuť, někdy jsou mírně nakyslé, někdy až trpké. Jsou bohaté na vitamín C, dále na minerální látky, jako jsou železo, mangan, sodík, ale také na silice, třísloviny, hořčiny, tanin či organické kyseliny.

A recept? Mladé lístky vnořte do vroucí vody, bleskově blanšírujte a ihned vyjměte. Jemně je nakrájejte, promíchejte se zálivkou a další zeleninou dle vaší chuti…

Mladé listy bršlice se hodí i na chléb s máslem obdobně jako pažitka nebo řeřicha. Výborně chutnají v letních studených polévkách, jako je gazpacho nebo okurková.

Bršlici můžete i dusit – v tom případě se připravuje podobně jako špenát. Na kvalitním oleji osmahněte do sklovata jemně nakrájenou cibuli, přidejte pokrájené listy kozí nohy, zakapejte trochou sójové omáčky a duste asi deset minut pod pokličkou. Podle potřeby mírně podlévejte. Výborné jsou i kombinace s jinou zeleninou, třeba s mrkví nebo s celerem.

Reklama

Související témata:

Související články

Byliny pro zdravou krev

Lidská krev je nenahraditelná a zajišťuje uchování života. Na podporu krevního oběhu, čistění krve, tvorbu bílých a červených krvinek nebo krevních destiček...

Výběr článků

Načítám