Hlavní obsah

Až desetina populace trpí migrénou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetina populace trpí migrénou. Ženy jsou postiženy třikrát častěji než muži. Migréna dokáže trápit i děti. Až do puberty s ní mají zkušenosti častěji chlapci. Migrénu nelze vyléčit, ale je možné preventivní léčbou snížit počet záchvatů a zmírnit intenzitu bolesti. Jen malá část pacientů je však léčena správně.

Článek

Migréna je chronické onemocnění, při němž dochází k opakovaným záchvatům a často až kruté bolesti, která trvá od čtyř hodin do tří dnů. Vliv tohoto onemocnění, které negativně ovlivňuje pracovní výkon i rodinný život migrenika, bývá okolím postiženého podceňován.

Preventivní léčba je určena pacientům, kteří mají tři a více migrenózních záchvatů za měsíc nebo trpí záchvaty, které netrvají hodiny, ale dny. Lékař musí brát v úvahu i vedlejší účinky léků. Jolana Marková z centra pro diagnózu a léčbu bolesti ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze ji například jen zřídka doporučí ženám, které užívají hormonální antikoncepci a ještě nemají děti.

Marková uvedla, že výzkum, který se uskutečnil v deseti státech Evropy, ukázal, že tři čtvrtiny migreniků se potýkají s omezením sportovních aktivit. Dvěma třetinám nemocných působí migréna problémy při plnění pracovních a školních povinností, polovině komplikuje rodinný život.

První záchvat se zpravidla dostaví již v dětství. Nejčastější výskyt migrény je mezi 25. a 45. rokem života. Z dlouhodobého hlediska se záchvaty během života migrenika zpravidla prodlužují z několika hodin v mládí na jeden až tři dny ve středním věku. Kolem 60 let se intenzita i frekvence záchvatů zmírní nebo nemoc zcela zmizí.

Lidem postiženým migrénou mohou pomoci webové stránky www.prevencemigreny.cz . Naleznou na nich mimo jiné informace o tom, co pro ně může udělat lékař, co mohou pro sebe udělat sami. K dispozici je také deníček, který zájemcům pomůže odhalit spouštěcí faktory jejich záchvatů.

Reklama

Související témata:

Související články

Aspirin spolehlivě utiší migrénu při sexu

Milostné hrátky nepřivádějí mnohé dámy a pány do výšin slasti, nýbrž naopak končí migrénou. Němečtí lékaři zjistili, že bolesti hlavy způsobené sexem nejsou...

Na migrénu se používá nový lék

Migrénami u nás trpí neuvěřitelných osm set padesát tisíc až jeden milión lidí. Správně léčených je přitom pouze pět až deset procent. Tím spíš by pacienty,...

Výběr článků

Načítám