Hlavní obsah

Atopický ekzém vyžaduje každodenní péči

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklon k tomuto onemocnění se dědí z generace na generaci. Genetika však neovlivňuje pouze atopický ekzém, který trápí dítě. Současně s náchylností k ekzému se dědí i sklon k průduškovému astmatu, alergické rýmě a k některým dalším alergickým reakcím.

Foto: Jiří Šafránek

Labuť zpěvná „Zpěvanka“ s odečítacím límcem 7R42, která se zdržuje na střední Moravě od roku 2006.

Článek

Proto je důležité, aby rodiče i ošetřující lékař tyto děti sledovali i po odeznění atopického ekzému. Společným znakem těchto onemocnění je totiž zvýšená citlivost kůže a sliznic k látkám, které se v prostředí běžně vyskytují a do organismu se dostanou kůží, dýchacími cestami nebo trávicím ústrojím.

Můžeme ho udržet pod kontrolou

Když kůže začne nepřiměřeně reagovat na určité provokační momenty, pak je tento sklon doživotní. Vyléčit atopický ekzém zatím nikdo neumí. Není výjimkou, že se atopické projevy v průběhu života střídají.

Onemocnění začne třeba jako ekzém, který se v předškolním věku zahojí, ale pak se objeví astma nebo senná rýma. Pravidelnou každodenní péčí o kůži se však obvykle dá ekzém udržet pod kontrolou.

"Onemocnění začíná obvykle mezi druhým a šestým měsícem života. První projevy se objeví na tvářích a čele, mnohdy se rozšíří na celé tělo. Kůže na postižených místech nejprve zčervená, pak se na ní objeví malé pupínky a puchýřky. Další fází onemocnění je mokvání, pak začne tvorba stroupků a šupin. Vyrážka je provázena úporným svěděním kůže na těle, které nutí kojence, aby se škrábal, a to samozřejmě další průběh ekzému ještě více zhorší.

Vývoj onemocnění se dá jen těžko předvídat, někdy kožní projevy vymizí do druhého roku, jindy ekzém přejde do dětské formy," říká MUDr. Štěpánka Čapková, z dětské kožní ambulance FN Motol.

Dá se zvládnout

Onemocnění nesmíme brát jako těžký úděl dítěte i celé rodiny. Je třeba naučit se mu rozumět a zvládat ho. Smyslem léčení je udržet kůži v co nejlepším stavu a k tomu samozřejmě hodně přispěje psychická vyrovnanost pacienta i jeho okolí.

Kvůli nemoci proto také nikdy dítě s ekzémem nelitujeme a nerozmazlujeme. Jinak se naučí, kdykoli mu z toho plynou výhody, nebo když se bude chtít vyhnout nepříjemnostem, zneužívat situace.

Úspěch léčení předpokládá, že rodiče upraví dítěti životosprávu, jídelníček a domácí prostředí. Je třeba znát a omezit faktory vyvolávající svědění. Mohou to být třeba potraviny, nápoje, pyly, prach, zvířecí srst, ale i určité situace, z nichž vyplývá fyzická nebo psychická zátěž.

To vše vyžaduje velkou trpělivost rodičů, kteří by měli vypozorovat a vyloučit zhoršující faktory a také zajistit vhodnou životosprávu. Nelze se totiž spoléhat jen na účinek léků.

Řešení přinese čas

Velmi důležitá je i správná péče o kůži. Nedoporučuje se, aby dítě bylo v kontaktu s textilem, který má vlas, např. s vlnou, flanelem, kožešinami. Spodní prádlo má být bavlněné a raději nebarvené. Je třeba vědět, že prádlo pereme ve speciálních pracích prostředcích, důkladně vymácháme a nikdy nepoužíváme aviváž.

"Velmi důležité je, aby členové rodiny byli připraveni na to, že onemocnění je dlouhodobé a vyžaduje pravidelné ošetřování dítěte. Úspěch léčby spočívá ve spolupráci s lékařem, ke kterému musí mít rodina důvěru. Odborníci mají k dispozici paletu léků, která se stále rozšiřuje.

Novinkou jsou nové formy hormonálních přípravků, které se dají dobře vetřít do pokožky, jsou vhodné i k ošetření velkých ploch a mají zanedbatelné vedlejší účinky. Máme i nové typy léků, které při místním použití dovedou příznivě ovlivnit porušené imunologické mechanismy v kůži. Obě skupiny léků pomáhají od nepříznivých příznaků onemocnění.

Rady rodičům

Matky, které mají opar na rtu, by měly být velice opatrné při ošetřování kojence s akutními ložisky ekzému. Zanesení herpetické infekce by mohlo ohrozit život dítěte.

Nepříznivě působí časté mytí mýdlem, saponáty i nadměrně časté mytí čistou vodou. I o každodenní hygieně se proto raději poradíme s ošetřujícím lékařem.

Ekzém obvykle zhoršuje zapocení, velký chlad, psychická zátěž i běžné onemocnění (např. angína, rýma).

Při záchvatu svědění se snažíme upoutat pozornost dítěte nějakou činností. Vhodná je též aplikace krému vychlazeného v ledničce. Pravidelně bychom mu také měli stříhat nehty, zabrání se tím zavlečení infekce. Kojencům se před spánkem dávají na ruce návleky, které se zaváží širokou stuhou. Větší děti nosí bavlněné rukavičky. V nejtěžších případech se používá ke zklidnění celková léčba.

Děti lze očkovat jen v období, kdy je ekzém v naprostém klidu. Pacienti bez klidových období by měli být očkováni ve speciálních očkovacích střediscích.

Mírné a rozumné slunění v obdobích klidu je prospěšné. Nikdy však nevystavujeme pokožku ekzematika přímému polednímu slunečnímu záření (od 11 do 15 hodin) a vždy ji chráníme hypoalergenním prostředkem s UV filtrem. Při pobytu u moře dáváme přednost koupání před sluněním. Je-li kůže zhojena, necháme mořskou vodu působit co nejdéle. Dítě sprchujeme až po návratu z pláže. Svědivá místa je však dobré opláchnout studenou pitnou vodou.

Sport v rozumné míře a ve vhodném prostředí bývá většinou prospěšný. Omezení se týká plavání v bazénech s chemicky upravenou vodou a prašných sportovišť. Dítě by mělo mít možnost se po sportování osprchovat a převléknout.

Rodiče by ale měli vědět, že může nastat doba, kdy se přes veškerou snahu zdá, že je léčba neúspěšná nebo se příznaky zhorší, tehdy si musejí stále připomínat, že řešení přinese čas. S přibývajícím věkem pacienta totiž obvykle mizí příznaky nemoci," dodává dr. Čapková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám