Hlavní obsah
Kolem umělého sladidla aspartamu panuje celá řada mýtů. Foto: Profimedia.cz

Aspartam není nebezpečný, tvrdí Evropský úřad pro bezpečnost potravin

Kolem umělého sladidla aspartamu, které se po celém světě používá více jak 30 let, panuje celá řada mýtů. Alespoň to tvrdí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který opět vyvrátil tvrzení mnohých odpůrců umělých sladidel, že je aspartam pro zdraví nebezpečný.

Kolem umělého sladidla aspartamu panuje celá řada mýtů. Foto: Profimedia.cz
Aspartam není nebezpečný, tvrdí Evropský úřad pro bezpečnost potravin

Evropský úřad pro bezpečnost potravin provedl rozsáhlou revizi studií o aspartamu a jeho metabolitech, přičemž dospěl jednoznačně k závěru, že není důvod znovu měnit předchozí posudek bezpečnosti aspartamu, který schválila Evropská unie.

Vědečtí odborníci tohoto úřadu prověřili všechny dostupné informace o aspartamu a produktech jeho rozkladu. Po podrobné a metodické analýze došli k závěru, že při stávajících úrovních expozice tyto látky pro spotřebitele nepředstavují žádný problém, pokud jde o toxicitu. Stávající přijatelný denní příjem (ADI) se pro obecnou populaci považuje za bezpečný a expozice spotřebitelů aspartamu se nachází pod touto hodnotou ADI.

Doporučený limit denního příjmu aspartamu by neměl přesáhnout 50 mg na kilogram tělesné váhy.

Bezpečnost aspartamu potvrzuje i řada českých lékařů a odborníků. Podle prof. Milana Kvapila z Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole je aspartam jednou z velmi dobrých možností, jak nahradit tolik oblíbený sladký cukr a snížit tak příjem energie. Navíc v žádné lékařské literatuře opravdu není k dispozici jediný validní důkaz pro zvýšení rizika vzniku nádorových onemocnění u lidí, kteří používají aspartam v běžných dávkách. Stejně tak není žádný věrohodný důkaz, že by aspartam či jeho jednotlivé složky ovlivňovaly v běžně přijímané dávce funkci centrálního nervového systému.

Žádný výzkum opak nepotvrdil

"Panel odborníků dospěl k závěru, že aspartam je bezpečné sladidlo, které je předmětem vyčerpávajícího výzkumu, a které může snížit energetickou hodnotu mnoha potravin. Neexistuje žádná důvěryhodná spojitost mezi aspartamem a chorobami souvisejícími s nervovou soustavou a chováním, a ani s žádnými jinými symptomy či nemocemi. Nebyla prokázána ani genetická toxicita nebo karcinogenita,“ uvedla Dr. Berna Magnusonová, konzultantka regulační poradenské společnosti Cantox Health Sciences International a docentka věd o výživě na univerzitě v Torontu.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků