Hlavní obsah

Alternativní metody ústní hygieny a jejich účinky

Novinky, luh

Černá bělicí pasta obsahující aktivní uhlí, proplachování úst přírodními oleji či čištění zubů ovocnou kůrou - tyto a podobné dentální trendy hýbou aktuálně internetem. Jsou ale funkční a neškodné? Estetický stomatolog Luke Cronin pro server Woman’s Day odhalil, které z metod fungují, které ne, a kterým bychom se měli raději vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Internetem koluje několik alternativních metod, jak dosáhnout bělejších zubů a zlepšit ústní hygienu.

Článek

„Uhlová pasta“

Černá pasta obsahující aktivní uhlí má přispět k lepší ústní hygieně a viditelně bělejším zubům. Může být ve formě kapslí nebo prášku, kdy se po smíchání s vodou vytvoří pasta.

Předpokládá se, že tato pasta obsahuje taniny, nacházející se například v kávě, čaji a víně, které čistí zuby. Pasta prý také může eliminovat toxické bakterie způsobující špatný dech.

Zatímco mnozí tvrdí, že pasta má zázračné bělicí účinky, doktor Cronin před jejím prosazováním varuje. Důkazy o tom, zda je tato metoda pro zuby vhodná, jsou totiž limitované. „Není jasné, zda je pasta s aktivním uhlím bezpečná. Objevují se obavy, že by pro zuby a dásně mohla být příliš abrazivní (brusná),“ dodává.

Kloktání přírodními oleji

Kloktání a vyplachování úst přírodním olejem (velmi často kokosovým), takzvané oil-pulling, může zvýšit vaši ústní hygienu. Jedná se o ájurvédskou proceduru, která věří, že antimikrobiální účinky nalezené v oleji se vážou k toxinům v ústech a vylučují tak bakterie.

Po dvaceti minutách kloktání společně s vyplivnutým olejem z úst mizí také všechny nečistoty. „U této metody nejsou doloženy žádné negativní vedlejší účinky, nicméně nedoporučuji kloktání olejem jako jediný prostředek k dosažení zdravé ústní dutiny,“ radí Cronin.

Pokud už se rozhodnete použít např. kokosový či jiný olej, pak nezůstávejte jen u kloktání, chrup dočistěte kartáčkem. Výsledek pak bude mnohem lepší.

Ovocné kůry a slupky

Někteří lidé věří, že třením zubů o kůru pomeranče nebo slupku banánu můžete odstranit nežádoucí problematické skvrny.

Odborník pochybuje, zda se jedná o efektivní proceduru - zatímco se zdá, že je poměrně neškodná, není žádný klinický důkaz, který by prokazoval, že je účinná. Přesto Cronin varuje před užíváním pomerančové nebo citrónové kůry.

„Zatímco banánová slupka je neškodná, pomerančová a citrónová kůra obsahuje kyseliny, které mohou škodit zubní sklovině,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám