Hlavní obsah

Aktivity, které pomáhají v boji s demencí

Novinky, bok

Čtení knih a hraní deskových her se v moderní době již netěší tak velké popularitě, jako tomu bylo dříve. Ale právě tyto intelektuální aktivity mají prý výrazný vliv na zdraví člověka - jsou ideální prevencí neurodegenerativních poruch v pozdějším věku, například demence.

Foto: Profimedia.cz

Čtete a hrajete deskové hry často? Může vám to jen prospět. Ilustrační foto

Článek

V rámci studie, jejíž výsledky byly publikovány v prestižním časopise JAMA Psychiatry, odborníci po dobu pěti let sledovali 15 500 dobrovolníků ve věkové skupině 65+ žijících v čínském Hongkongu. Na počátku studie sledovaní muži ani ženy netrpěli demencí, do konce sledovaného období se choroba rozvinula u více než 1300 lidí.

Na počátku i v průběhu studie byli při rozhovorech jedinci dotazováni, jak jsou na tom s různými intelektuálními aktivitami, a které z nich opakovaně prováděli za poslední měsíc, ve kterém byly rozhovory prováděny. Skupina daných aktivit zahrnovala čtení knih, časopisů, hraní deskových či karetních her, dokonce i sázení na koňské dostihy.

Nižší riziko výskytu demence pak bylo podle výsledků zaznamenáno právě u lidí, kteří některé z aktivit prováděli denně, oproti těm, kteří se jim věnovali jen občas, nebo vůbec. Jak vědci dodávají, nebylo prokázáno, že by toto snížené riziko mělo nějakou spojitost například i se zdravějším stravováním či cvičením.

„Vzhledem k nárůstu počtu staršího obyvatelstva po celém světě může být zapojení do podobných intelektuálních aktivit účinnou formou prevence nebo zpomalení výskytu této choroby,” cituje server časopisu Time vyjádření autorů studie.

Našli se ale i jedinci, kteří naopak tvrdí, že podobná spojitost mezi uvedenými činnostmi a nižším rizikem výskytu demence neexistuje. Autoři zmíněné studie si nicméně stojí za svým a tvrdí, že jakékoli zapojení do mentálně náročnějších aktivit - byť i v pozdějším věku - může být jen a jen přínosem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám