Hlavní obsah

Akné vyžaduje každodenní péči

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná pleť je darem přírody, přesto však i o ni musíme pravidelně pečovat. Pokud máme smůlu a pokožka neodpovídá našim představám, je třeba se včas obrátit na odborníky a poradit se, jak se o ni dobře starat.

Foto: magistrát FM

ilustrační foto

Článek

Nejčastějším problémem, který ztrpčuje život mnoha lidí, je akné. V pubertě jí trpí skoro všichni a u mnoha lidí přetrvává až do dospělosti. Často je její příčinou nějaký skrytý problém, který sice pacienta výrazně neobtěžuje, ale projevy onemocnění stále zhoršuje.

"Mohou to být například zánětlivé změny v krku, nose, zkažené zuby, časté záněty dásní. Někdy to dokonce bývá snížená odolnost organismu či bakterie Helicobacter pylori, která způsobuje některé formy zánětu žaludku. U žen se na jejím vzniku podílejí gynekologické problémy, třeba zánět nebo nepravidelnost menstruačního cyklu. Některé pacientky citlivě reagují také na fyziologické hormonální změny - na období ovulace, menstruaci či stres.

Ke zhoršování onemocnění přispívá nejen u žen, ale i u mužů psychická nevyrovnanost a hlavně neodborné ošetřování či dokonce rozškrábání akné. Je nejčastějším kožním problémem a vzhledem k léčení jedním z nejnevděčnějších onemocnění," vysvětluje prim. MUDr. Hana Adamcová z Medical Laser Centre v Praze.

Špatná životospráva

O tom, zda má životospráva vliv na akné, se stále diskutuje. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že ji ovlivňuje, jiní s tímto názorem nesouhlasí.

"Domnívám se, že jednostranná strava a některé diety mají vliv nejen na její průběh, ale i na jiná onemocnění. Ze zkušeností bych doporučila omezit konzumaci čokolády, sladkostí, mastných a pikantních jídel, slazených limonád i alkoholu. Negativní vliv na onemocnění má také nedostatečný pitný režim, nedostatek spánku a únava, nervozita a stres. Vznikne tak začarovaný kruh, ze kterého se pacient sám jen těžko vymaní," uvádí doktorka Adamcová.

Léčba je nezbytná

Bez léčení získáme jizvy jak na těle, tak na duši. Proto není vhodné problémy, které akné přináší, bagatelizovat, ale nesmíme je ani přeceňovat. Léčení by mělo být komplexní. Zahrnuje zevní léčbu, v případě těžších forem akné i léčbu vnitřní.Vychází se při něm ze stupně závažnosti onemocnění a z pohlaví pacienta.

"K terapii používáme léky, metody chirurgické a fyzikální i léčbu chemickou. U žen se osvědčila také hormonální léčba. Každého pacienta poučíme o vhodném životním stylu, každodenním režimu, dietě a ošetřování pokožky. Důležité také je, aby se pacient připravil na fakt, že jde o dlouhodobou záležitost.

Očekávání zázraků v krátké době je nereálné. Většinou teprve za 6-8 týdnů je vidět nějaký efekt, často dochází k přechodnému zhoršení. Na všechna tato úskalí je třeba pacienta předem upozornit. Těžké formy se vyskytují sice zřídka, ale mohou trvat až několik desetiletí. Některé typy trápí postiženého dokonce celý život a vyžadují nepřetržitou léčbu," dodává dr. Adamcová.

Pokud si chceme ošetřovat pleť také doma, měli bychom popřát sluchu odborníkům a řídit se jejich radami. Chceme-li vyzkoušet nějaký lidový recept, pak se před jeho uplatněním raději poradíme s lékařem. Bez obav se ale můžeme svěřit do odborné péče kosmetičky.

Správná péče o pokožku

K umývání mastné pleti stačí vlažná nebo teplá voda a mýdlo s přísadou dezinfekčních a uklidňujících přísad. Nepoužíváme prostředky obsahující líh. Zvláště teenageři se snaží pleť drasticky vyčistit a odmastit, avšak dosáhnou pouze toho, že se jim kožního mazu tvoří víc a někteří na agresivní prostředky citlivě reagují.

Mastná kůže má sice dostatek mazu, ale často jí chybí voda, proto bychom měli používat hydratační krém. Krém jen jemně vklepeme, rozetřeme do stran a opatrně vmasírujeme do pokožky.

Na vzniku onemocnění se podílí:

  • nadprodukce mazu
  • hormonální vlivy (činnost buněk mazových žláz podporují mužské pohlavní hormony)
  • bakterie
  • porucha rohovatění
  • dědičnost
  • roztoči
  • kvasinky  

Nezapomínáme ani na to, že se pokožka musí vyčistit také mechanicky. Pokud je čištění provedeno správně, pak pleti aknózní prospívá.

Reklama

Související články

Do boje s akné vyrazili lékaři s laserem

Ženám a mužům, kteří se i po skončení puberty trápí s akné, by mohlo pomoci kosmetické centrum vybavené speciálním laserem. Stačí přitom jediné léčebné...

Virus účinně vyléčí akné

Značná část mladé populace se často trápí pubertální trudovitostí, při níž tváře chlapců a dívek hyzdí mokvající vřídky. Mladí většinou zkoušejí vědecky...

Akné mohou vyvolat limonády a hamburgery

Akné, závažnou kožní chorobou, trpí až osmdesát pět procent mladistvých a jednačtyřicet procent dospělých. Dnes je však už léčba velmi rozšířená, i když hojení...

Výběr článků

Načítám