Hlavní obsah

Akné mohou vyvolat limonády a hamburgery

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akné, závažnou kožní chorobou, trpí až osmdesát pět procent mladistvých a jednačtyřicet procent dospělých. Dnes je však už léčba velmi rozšířená, i když hojení je velice individuální a některé těžké formy akné se léčí léta nebo dokonce celý život.

Foto: David Turecký

Ben Cristovao

Článek

K omezení akné napomůže i zdravá strava. Na akné se totiž může podílet také nadměrná konzumace čokolády, sladkých limonád a hamburgerů. Jestliže pacient přejde na zdravější stravu, je to první krok k léčbě choroby. Také stres je jedním z jejích hlavních zdrojů.

Jak v pondělí řekla Právu doktorka Hana Adamcová, primářka Medical Laser Centrum v Praze, vedle mastné pleti se na rozvoji akné podílejí i bakterie, porucha rohovění kůže a svůj vliv má i dědičnost. Jestliže oba rodiče trpí akné, pak z padesáti procent i jejich potomci budou mít stejnou chorobu.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Trápí vás akné?

Vyústěním akné je pak uher. Většina mladistvých touto nemocí trpí i psychicky, protože je nevzhledná a vyskytuje se na místech dobře viditelných, zejména v obličeji.

Nikdy bychom se neměli snažit mastnou pleť drasticky vyčistit přípravkem s alkoholem. Když se totiž násilně pleť odmastí, za dva dny se maz tvoří výrazněji a nemoc se může prohloubit. K léčbě se používá vedle hormonů na akné i chirurgická léčba, fyzikální terapie pomocí vysokých nebo nízkých teplot, využití laseru a rozšířená je i chemická léčba ovocnými kyselinami.

Anketa

Trápí vás akné?
Ano
82 %
Ne
18 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 696 čtenářů.

Reklama

Související články

Do boje s akné vyrazili lékaři s laserem

Ženám a mužům, kteří se i po skončení puberty trápí s akné, by mohlo pomoci kosmetické centrum vybavené speciálním laserem. Stačí přitom jediné léčebné...

Virus účinně vyléčí akné

Značná část mladé populace se často trápí pubertální trudovitostí, při níž tváře chlapců a dívek hyzdí mokvající vřídky. Mladí většinou zkoušejí vědecky...

Výběr článků

Načítám