Hlavní obsah

Absence slunečního svitu v zimním období může způsobit vážné potíže

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni víme, že se během zimních měsíců musíme kromě nepřízně počasí připravit také na kratší dny a s tím spojený menší přísun slunečního svitu. Už málokdo ale ví, jak nebezpečný pro náš organismus může být právě nedostatek přirozeného světla.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek přirozeného denního světla na pracovišti může vést k vážným zdravotním komplikacím.

Článek

Na to, abychom se během jediného zimního týdne téměř nesetkali s denním světlem, stačí opravdu málo. Ráno vyjet do práce ještě před rozedněním, a večer se vracet později, když už je zase tma. Pokud pak ještě na pracovišti pracujeme v prostoru s minimem oken (například sklady), je to raz dva.

Takovému stavu jsou během zimního období vystavovány tisíce lidí, kterým kvůli tomu hrozí i vážné zdravotní problémy, uvádí Daily Mail.

Odborníci totiž prokázali, že nedostatek přirozeného denního světla vede nejen k všeobecné únavě a nižšímu pracovnímu výkonu, ale v dlouhodobějším měřítku se může u člověka takový stav rozvinout až v tzv. sezónní afektivní poruchu. Ta se projevuje závažnými depresivními stavy a lze ji léčit přísunem světla - fototerapií.

Špatné pracovní prostředí 

Se sníženým přísunem denního světla všeobecně asi nic nenaděláme, můžeme ale ovlivnit dobu, po kterou jsme světlu vystaveni přes den.

Někteří lidé to mají jednoduché. Pokud mají na pracovišti více oken, mají alespoň o nějaké světlo postaráno. Pokud tomu tak není nebo je přísun světla omezen a pracovní plocha je navíc nedostatečně uměle osvětlena, je dobré si alespoň několikrát během dne udělat pauzu, a vyjít ven - na světlo.

„Zaměstnavatelé i vzdělávací instituce by si měly být vědomy toho, jak důležitý je právě v zimním období přísun světla. Čím lepší pracovní prostředí v tomto ohledu bude, o to lepší bude i pracovní morálka lidí,” vysvětluje advokátka a členka institutu Mental Health Research ve Velké Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám