Hlavní obsah

Trápí vás dlouhodobá bolest v krku? Pozor na rakovinu hrtanu

Novinky, das

Dlouhodobá bolest v krku, dušnost, problémy s polykáním či bolest uší patří mezi prvotní varovné signály, které vás mohou upozornit na rakovinu hrtanu. Podle nejnovější studie se tyto příznaky u nemocných objevují mnohem dříve než chrapot, který je již známkou další fáze onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobá bolest v krku může značit závažnější problém

Článek

Vědci z University of Exeter prověřili anamnézu 800 nemocných s rakovinou hrtanu a zjistili, že chrapot se u tohoto onemocnění objevuje mnohem později než jiné příznaky jako bolest v krku, dušnost, problémy s polykáním či dlouhodobé bolesti uší.  Lékaři by tak měli posílat své pacienty na důkladnější vyšetření již mnohem dříve.

„Tento výzkum je důležitý zejména pro odbornou veřejnost, jelikož kombinaci zmiňovaných příznaků doposud nebyla dávána taková důležitost, rakovina tak byla diagnostikována, až v pozdějších fázích onemocnění,” vysvětluje pro Daily Mail profesor Willie Hamilton.

Rakovina hrtanu se nejčastěji objevuje u lidí starších 60 let, přičemž čtyřikrát častěji se tak děje u mužů. Na nemoc často upozorní až chrapot, nevysvětlitelná ztráta hmotnosti, únava, špatný dech a velká dušnost, kdy se již jedná o pokročilejší fázi onemocnění.

Zatím není zcela jasné, co přesně způsobuje toto onemocnění, za rizikové faktory jsou považovány kouření, konzumace velkého množství alkoholu, rodinná anamnéza rakoviny hlavy a krku, nezdravý jídelníček či působení určitých chemikálií a látek, jako je azbezt a uhelný prach.

Rakovinou hrtanu před téměř dvěma lety onemocněl i herec Jiří Pomeje.

Reklama

Související články

Pravda versus nejčastější mýty o angíně

S angínou často bojujeme právě teď, v zimě. Mohlo by se zdát, že jde o banální nemoc, kterou každý zná a ví, co má dělat, když ji dostane. Jenže to tak není....

Výběr článků

Načítám