Hlavní obsah

Až za polovinou případů Alzheimerovy choroby může stát vir způsobující opar

Novinky, das

Alzheimerova choroba způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty. Doposud si vědci nebyli zcela jisti, co nemoc spouští, měli jen podezření, že tím spouštěčem mohou být nějaké viry. Tato podezření nyní potvrzuje i nejnovější zjištění britských vědců, podle nichž až za polovinou všech onemocnění Alzheimerem může stát virus herpes simplex, jež v sobě nosí až dvě třetiny jedinců a jedním z projevů je i obyčejný opar.

Foto: Profimedia.cz

Alzheimerova choroba je závažné onemocnění mozku postihující především starší osoby.

Článek

Jakmile je jedinec infikován tímto virem, zůstává vir v jeho nervových buňkách po celý život a znovu se může reaktivovat v podobě oparů při oslabené imunitě či stresu a nebo ve stáří právě v souvislosti s Alzheimerovou chorobou.

Podle vědců z Manchesterské univerzity se objevuje reaktivita tohoto viru nejčastěji právě u lidí, jež jsou geneticky ohroženi tímto onemocněním. Své zjištění vědci opírají o analýzu tří vědeckých studií z let 2017 a 2018, které hledaly spojení mezi senilní demencí a infekcí herpesu či viru neštovic. Řada účastníků těchto studií přitom trpěla závažnými herpetickými infekcemi, které jsou považovány za vzácné.

„Z našeho zjištění jasně vyplynulo, že riziko senilní demence je mnohem vyšší u těch, kteří jsou infikováni virem herpes simplex. Navíc jsme zjistili, že tento virus způsobuje podobné depozity bílkovin v mozku, jako charakteristické plaky Alzheimerovy choroby. Časem tak může dojít k poškození mozku a případnému poklesu kongitivních funkcí,” vysvětluje pro Daily Mail profesorka Ruth Itzhakiová z Manchesterské univerzity.

Tento objev tak může nasměrovat vědce k nové léčbě choroby. Studie totiž také zjistila, že užívání antivirových herpetických léků dramaticky snižuje počet lidí infikovaných tímto virem, u níž jinak dochází k rozvoji Alzheimerovy choroby.

Podle Ruth Itzhakiové se nabízí i řešení v podobě vyvinutí očkovací látky proti viru herpes simplex. HPV vakcinace se již celosvětově používá k prevenci rakoviny děložního čípku, což je další příklad viru způsobujícího onemocnění.

Studie byla zveřejněna v odborném časopise Frontiers in Aging Neuroscience.

Co je herpes
Herpes viry způsobují opary, jednak se objevují na rtech, ty způsobuje vir herpes simplex typu 1, nebo na pohlavních orgánech.Tehdy se jedná o tzv. genitální herpes, který je způsobem virem herpes simplex typu 2.Tímto virem jsou přitom infikovány až 2/3 lidí. Nicméně jen třetina z nich měla někdy nějaké příznaky onemocnění.

Reklama

Související články

Vědci hlásí průlom u Alzheimera

Britští a švédští vědci objevili podle deníku The Daily Mail nový způsob, jak čelit potenciální zkáze zdravých mozkových buněk. Tvrdí, že jejich „světově...

Výběr článků

Načítám