Hlavní obsah

Když telefon ovládá život aneb Chování, které nás činí nespokojenými

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná doba je plná chytrých technologií, které nám v mnohém usnadňují život. Stejně tak ale mohou život i komplikovat. Skvělým příkladem je mobilní telefon. Pokud ho užíváme s rozumem, je to v pořádku. V některých případech ale může mít jeho používání nejen negativní vliv na náladu člověka, často může být i neslušné z hlediska společenského chování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Elizabeth Dunnová a Ryan Dwyer, dva odborníci z Univerzity Britské Kolumbie v kanadském Vancouveru, během četných výzkumů vysledovali v souvislosti s moderními technologiemi jeden velmi nepříjemný a stále se rozšiřující trend.

„Stačí se rozhlédnout v restauraci. Lidé sedí u stolu, a místo aby si spolu povídali, všichni doslova zírají do svých telefonů. Proto nás zajímalo, zda a jak velký vliv na člověka takové chování má,” cituje vyjádření Ryana Dwyera, budoucího psychologa, server Time.

Odpověď na jejich otázku je jednoduchá - ano, má to vliv a rozhodně nejde o nic pozitivního. Používání telefonu ve společnosti, konkrétně při večeři či obědě s přáteli, má podle studie nízký, přesto ale zaznamenatelný vliv na celkovou pohodu a vychutnání si jídla, a to u všech zúčastněných.

Stejně tak mohou být lidé méně spokojeni s průběhem případné konverzace, která u jídla probíhá. O vnímání veškerých sdělených informací a nevhodnosti telefonování či esemeskování u jídla ani nemluvě.

„Telefony mění naše pocity. Jde mnohdy o malý rozdíl, lidé si tak ani neuvědomí, jak technologie mění jejich sociální interakce,” vysvětlila Dunnová. Jak dodala, mnozí tak ani netuší, že je telefon pomalu ovládá.

Rovněž přiznává, že ačkoli to je i z hlediska slušnosti více než vhodné, není pro mnohé lidé snadné se telefonu jen tak ´zbavit´.

„Neustálé používání telefonu může být otázkou jakéhosi zvyku. Člověk se jednoduše naučil po příchodu kamkoli ho vyndat a zkontrolovat, zda se neděje něco nového,” dodal Dwyer. Aby se z tohoto návyku nestal doslova zlozvyk, který může být pro mnohé lidi v okolí výrazem neslušnosti, radí odborníci nechávat při schůzkách s přáteli či rodinou telefon zapnutý, ale na tichý režim, a rozhodně ho nenechávat ležet na stole.

Realizace této rady ovšem nemusí být tak snadná, jak se může zdát. Jak totiž odborníci dodávají, používání telefonu každou volnou chvilku je silně nakažlivé. Jakmile tak uvidíme někoho, kdo má telefon v ruce, budeme mít nutkání ho vzít do ruky také. Kdo to ale překoná, má velkou šanci ovlivnit nejen své vlastní rozpoložení, ale také chování lidí okolo, tentokrát v pozitivní rovině.

Výsledky svého zjištění odborníci prezentovali i v časopise Journal of Experimental Social Psychology.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám