Hlavní obsah

V Izraeli zakázali zaměstnávat podvyživené modelky

Novinky, lin

Na kost vyhublé modelky a fotografie žen, kterým grafici pomocí digitálních úprav ubírají i několik desítek kilogramů. To vše je v módním průmyslu stále ještě standardem. Některé státy se s tím ale snaží bojovat. Příkladem je Izrael, jehož zákony nutí inzerenty označovat retušované fotografie a zakazují zaměstnávat podvyživené modelky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Izraeli bojují proti podvyživeným modelkám a digitálnímu zeštíhlování na fotografiíchVideo: Reuters

 
Článek

Nezdravě štíhlé modelky jsou dlouhodobě předmětem diskuzí po celém světě. Kritici tvrdí, že módní průmysl tím propaguje nezdravý obraz ženského těla, což může některé dívky a ženy vést k anorexii a dalším poruchám příjmu potravy.

Prvním státem, který tento problém začal řešit, se stal Izrael. Ten již v roce 2012 prosadil zákon, který inzerentům výslovně nakazuje označení fotografií, které byly digitálně upraveny a požaduje u modelek a modelů lékařské potvrzení, že jejich index tělesné hmotnosti (BMI) nemá nižší hodnotu než 18,5.

Jediný problém, se kterým se zákon potýká, je ten, že za jeho porušení nehrozí žádný trest, uvedl pro agenturu Reuters fotograf Adi Barkan. Izraelská zákonodárkyně Nurit Korenová proto s podporou 42 dalších členů parlamentu připravila novelu zákona, která tento problém odstraní.

Změna k lepšímu

Izrael se stal vzorem i pro další země, včetně hlavního centra módního průmyslu - Francie. Ta však na rozdíl od izraelského tzv. Anti-photoshopového zákona bude pokutovat i jinak postihovat jedince, kteří zákon, jenž vstoupí v platnost tento měsíc, nebudou dodržovat.

Stejný postoj zaujali i zástupci globálních módních firem, jako je Christian Dior nebo Gucci, s tím, že přestanou najímat modelky a modely s podváhou pro módní přehlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám