Fascinující vysvětlení poskytl Daily Mailu specialista na výživu, doktor Duane Mellor. Podle něj může za slzení očí při krájení cibule chemická látka zvaná propanthial s-oxid, která má zabránit tomu, aby tuto zeleninu napadali a požívali škůdci.

Tato látka je navíc těkavá, což znamená, že jakmile se při rozseknutí cibule nožem uvolní, rychle se vypaří a najde si cestu právě k očím. Tam se rozpouští v tekutině, která chrání naše duhovky, a vytvoří kyselinu sulfenovou, která oči dráždí. Ty se pak následně snaží kyselinu odplavit pomocí slz.

Ne všechny cibule nás ale rozpláčou. Existuje řada vědeckých diskusí o tom, proč tomu tak je. Nejpravděpodobnější teorie naznačuje, že hlavním důvodem je množství síry, kterou cibule absorbovala z půdy, v níž rostla. Čím vyšší je obsah síry v půdě, tím víc budeme slzet.

Pokud vás slzení očí odrazuje od krájení cibule, vyberte si sladší hnědé odrůdy, které jsou méně intenzivní.