Hlavní obsah

Proč slzíme při krájení cibule

Novinky, lin

Cibule je nezbytnou součástí naší kuchyně. Její příprava ale rozhodně nepatří mezi ty nejveselejší. Při krájení většiny druhů totiž často slzíme. Čím to je? Tým vědců přišel s vysvětlením - za všechno může chemická látka, která se uvolňuje s každým zářezem do cibule.

Foto: Profimedia.cz

Krájení cibule nepatří mezi oblíbené činnosti.

Článek

Fascinující vysvětlení poskytl Daily Mailu specialista na výživu, doktor Duane Mellor. Podle něj může za slzení očí při krájení cibule chemická látka zvaná propanthial s-oxid, která má zabránit tomu, aby tuto zeleninu napadali a požívali škůdci.

Tato látka je navíc těkavá, což znamená, že jakmile se při rozseknutí cibule nožem uvolní, rychle se vypaří a najde si cestu právě k očím. Tam se rozpouští v tekutině, která chrání naše duhovky, a vytvoří kyselinu sulfenovou, která oči dráždí. Ty se pak následně snaží kyselinu odplavit pomocí slz.

Ne všechny cibule nás ale rozpláčou. Existuje řada vědeckých diskusí o tom, proč tomu tak je. Nejpravděpodobnější teorie naznačuje, že hlavním důvodem je množství síry, kterou cibule absorbovala z půdy, v níž rostla. Čím vyšší je obsah síry v půdě, tím víc budeme slzet.

Pokud vás slzení očí odrazuje od krájení cibule, vyberte si sladší hnědé odrůdy, které jsou méně intenzivní.

Anketa

Vadí vám krájení cibule?
Ano, vadí.
60,7 %
Ne, nemám s tím problém.
39,3 %
Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám