Hlavní obsah

Jak na správnou ušní hygienu? Zapomeňte na kosmetické tyčinky

Novinky, das

Mnozí to považují za něco naprosto samozřejmého, čištění uší přece není žádná věda. Pravidelně tak do svých zvukovodů vkládají kosmetické tyčinky a mají pocit, že pro své uši dělají maximum. Ve skutečnosti vůbec netuší, jak si ubližují.

Foto: Profimedia.cz

Čištění uší malíčkem není přežitek. Naopak je to mnohem vhodnější způsob než používání kosmetických tyčinek.

Článek

Zdravé sluchové ústrojí má samočistící schopnost. Drobné chloupky svým pohybem dostávají veškeré nečistoty ze zvukovodů směrem ven do ušních boltců. Přebytečný maz, částečky kůže a ostatní nečistoty se tak samy dostanou do prostoru, kde je lze již velmi snadno setřít např. vlhčeným tampónkem či kapesníčkem.

Lidé přesto mají tendence tomuto procesu pomáhat a v touze po naprosto dokonale čistých uších strkají do svých zvukovodů kosmetické tyčinky. I když tak činí s naprostou citlivostí a jemností, svým uším velmi škodí. Ušní maz sám o sobě totiž není nečistota, naopak má na zvukovodu svou funkci - zabraňuje bakteriím a choroboplodným zárodkům vniknout do organismu. Pokud jej budete pravidelně ze svých uší odstraňovat, narušíte tuto ochrannou bariéru, a nejen zvukovod bude náchylnější k infekcím.

Někdy navíc může docházet k tomu, že maz kosmetickými tyčinkami neodstraníte, ale naopak ho zatlačíte ještě hlouběji do míst, kde se zvukovod zužuje a odkud se sám o sobě nemusí dostat. Může tak docházet utvoření tzv. ušní zátky a objevit se potíže jako hučení v uších, nevyrovnaný tlak ve zvukovodech či záněty.  V takových okamžicích se již neobejdete bez odborné pomoci v ambulanci ORL.

Ušní hygienu tak nikdy neprovádějte dále než ke vstupu zvukovodu, a pokud možno se vyhněte používání kosmetických tyčinek.

Jak správně čistit uši

Jednou z možností je si vzpomenout na naše babičky, které neměly k dispozici všechny ty kosmetické vymoženosti a své uši si čistily svými malíčky (na malíček dáte klasický papírový ubrousek). Podle lékařů je to jeden ze správných způsobů čištění, jelikož malíčkem se díky jeho rozměrům nedostanete až ke zvukovodu, maz tedy nezatlačíte ani nesetřete ochrannou vrstvu mazu na zvukovodu.

Vstup do zvukovodu je možné také lehce otírat vlhčeným tamponkem.

Jednou za čas je vhodné použít speciální ušní svíčku, která maz v uchu nejprve rozpustí a pak pod podtlakem vytáhne ven.

Existují i speciální ušní spreje, které ale nejsou vhodné pro všechny a vždy je lepší se o jejich používání poradit s lékařem. I spreje totiž mohou špatným používáním narušit samočistící funkci ucha.

Někteří lidé doporučují i ušní výplachy vodou o tělesné teplotě. V těchto případě je ale mnohdy lepší navštívit odborníka a nechat si výplach udělat jím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám