Hlavní obsah

Zázračná řasa, která produkuje nejsilnější přírodní antioxidant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haematococcus pluvialis je jednobuněčná sladkovodní řasa, která je nejlepším přírodním producentem červeného karotenoidu (barviva) tzv. astaxanthinu, který je považován za nejsilnější přírodní antioxidant. Nalézt ji můžeme v některých severských zemích volně v přírodě na kamenech u vodních nádrží, ale také ve speciálních pěstírnách. Jednu takovou máme i v Čechách nedaleko Dvora Králové nad Labem.

Foto: Profimedia.cz

Mikrořasa Haematococcus pluvialis

Článek

Kultivace řasy probíhá ve dvou fázích, na první zelenou fázi zaměřenou na produkci biomasy a množení řasy navazuje červená fáze, ve které dochází k akumulaci astaxanthinu. Jakmile je řasa vystavena UV záření, začne ke své ochraně před paprsky produkovat velké množství astaxanthinu a začne červenat (astaxanthin = červené barvivo).

Astaxanthin má téměř zázračný vliv na náš organismus. Díky své jedinečné struktuře chrání buněčné membrány ve všech orgánech těla. Zabraňuje tak jejich předčasnému stárnutí a poškození, lze ho tedy považovat za pomocníka, který dokáže prodloužit mládí.

Astaxanthin dle výzkumů také podporuje tvorbu imunoglobulinu a rychlé množení širokého spektra imunitních buněk.

„Může tak posilovat imunitu a chránit před nemocemi a jinými škodlivými vlivy. Zmíněný imunoglobulin je protilátka, která je součástí našeho imunitního systému a je schopna identifikovat a zneškodnit cizí objekty (viry a bakterie) v našem organismu," vysvětluje Veronika Likóová, jednatelka společnosti Bonaloka.

Mezi další příznivé účinky astaxanthinu patří zlepšení zdraví pokožky, posílení svalů, zvýšení sportovní výkonnosti a zvýšení vytrvalosti, zmírnění poruch trávení a zlepšení zraku.

Ochrana pokožky a redukce vrásek

Astaxanthin je rovněž důležitý při udržování svěžího a zdravého vzhledu naší kůže. Ultrafialové záření a škodliviny nacházející se ve vzduchu mají tendenci odstranit živiny, které jsou nutné pro zachování hydrolipidické ochranné fólie kůže. Výsledkem je suchá pokožka nezdravého vzhledu, často trpící na atopický ekzém. Astaxanthin napomáhá suché kůži zvýšit hladinu vlhkosti, zlepšit její celkovou hydrataci a pružnost, zásobuje ji přírodními oleji a navrací kůži její hydrolipidickou rovnováhu zevnitř.

Zároveň tento přírodní antioxidant podporuje obnovu kolagenu a tím omezuje vrásky a zvyšuje pružnost kůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám