Hlavní obsah

Snížením obsahu nikotinu v cigaretách dochází k menší míře závislosti, tvrdí vědci

Novinky, lin

Tým vědců zkoumal, jak snížení hladiny nikotinu v cigaretách ovlivňuje dané návyky kuřáků. Výzkum byl zaměřen na rizikové skupiny, jako jsou lidé s psychickými problémy, nebo ti, kteří se potýkají s extrémní chudobou. Výsledky ukázaly, že snížením nikotinu v cigaretách dochází k menší míře závislosti na nich.

Foto: Profimedia.cz

U závislosti na kouření hraje hlavní roli nikotin.

Článek

„Tato studie poskytuje velmi povzbudivý signál, že snížení obsahu nikotinu v cigaretách by mohlo pomoci odstranit závislost u lidí, kteří se potýkají se zdravotními nebo existenčními problémy," uvedl pro server Independent profesor Stephen Higgins, který studii vedl. Zároveň dodal, že se jedná o velmi povzbudivé zprávy s obrovským potenciálem ke zlepšení veřejného zdraví.

Ve světle těchto nových zjištění je Úřad pro potraviny a léčiva v USA povinen provést změny ve složení cigaret, aby ochránil děti a snížil počet chorob a úmrtí, jejichž příčinou je právě kouření. Pokud bude tento krok úspěšný, britští odborníci tvrdí, že je jen otázkou času, než bude tato změna zavedena i ve Velké Británii.

„Studie, které zkoumaly vliv snížení hladiny nikotinu v cigaretách, došly ke slibným výsledkům,” prohlásila Linda Bauldová, profesorka z University of Stirling.

„To by znamenalo, že snížením nikotinu by se kouření stalo méně atraktivní a návykové, a tím pádem pomohlo stávajícím kuřákům se zlozvykem přestat.”

Všechno má háček

Zákonné snížení nikotinu v cigaretách ale nahrává černému trhu s cigaretami s původním složením.

Odborníci navíc dodávají, že démonizace nikotinu může odradit kuřáky od přecházení na mírnější formy kouření, jako je používání elektronických cigaret.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám