Hlavní obsah

Osamělost může mít velmi negativní dopad na naše zdraví

Novinky, luh

Osamělost není o tom být sám - někteří lidé jsou sami se sebou šťastní. Není to ani o tom, kolik lidí znáte a jak často je vidíte, ani o špatném dni, kdy se s ostatními necítíte propojeni. Jedná se o dlouhodobý pocit izolovanosti, nepochopení a deprivace, který má negativní vliv na naše zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Pocity osamělosti mohou aktivovat stejné hormony jako stres.

Článek

Imunitní systém

Pocity osamělosti mohou aktivovat stejné hormony jako stres. Ty pak mohou tlumit imunitní systém. Lidé jsou tak častěji nemocní a jejich léčba může být pomalejší.

Krevní tlak

Podle odborníků osamělost trvající čtyři a více let může zvýšit pravděpodobnost vysokého krevního tlaku, a to bez ohledu na další faktory, jako je věk, pohlaví, dieta nebo rodinné zázemí.

Cvičení

Aktivní životní styl nám pomáhá zůstat v pohodě po zdravotní i psychické stránce. Jednou z největších chyb, kterou osamělí lidé dělají, je ta, že přestanou cvičit. Pokud tak učiní, pak se jejich stav mnohonásobně zhorší. Odborníci proto na všechny lidi apelují, aby za všech okolností zůstali aktivní.

„Procházejte se s přáteli, běžte do posilovny, zahrajte si míčové hry, hlavně zůstaňte aktivní! Je to ten nejlepší způsob, jak se zase cítit lépe. Věnujte se proto jakékoliv formě cvičení alespoň 2,5 hodiny týdně,” doporučují odborníci z magazínu WebMd.

Bystrost

Osamělost může také velmi negativně ovlivnit paměť a schopnost řešit problémy. Zvyšuje také pravděpodobnost mozkových onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Odborníci proto doporučují neustrnout a v jakémkoli věku neustále navazovat kontakty s dalšími lidmi.

Kouření a další závislosti

Kouření je spojeno s celou řadou onemocnění, od cukrovky po rakovinu plic. Tento zlozvyk negativně ovlivňuje téměř všechny orgány v těle. Jak vyplývá ze statistik, právě mezi osamělými lidmi je nejvíce kuřáků, ale i alkoholiků či drogově závislých.

Je to opět dáno i tím, že pocity osamělosti podporují produkci stejných hormonů jako stres. Kouření, alkohol i drogy pak mohou poskytnout falešný pocit dobré nálady. Ten ale nikdy dlouho nevydrží ... K uspokojení je poté zapotřebí větší a větší dávka.

Problémy se srdcem

Čím více jste během života osamělí, tím spíše jste náchylní k hypertenzi, vysokému cholesterolu a obezitě. U osamělých žen je navíc vyšší výskyt ischemické choroby srdeční.

Deprese

Deprese ovlivňují tělo stejně jako mysl. Pokud se cítíte osaměle, můžete velmi snadno upadnout i do depresí a váš stav se může mnohonásobně zhoršit. Pokud na sobě pocítíte symptomy, jako jsou pocity beznaděje, nezájem o věci, které vás vždy bavily, únavu, problémy se spánkem či změny chutí, zajděte za odborníkem.

Nadváha

Osamělí lidé mají také větší sklony k nadváze a obezitě. Je to nejčastěji dáno přejídáním, konzumací jídla pro uklidnění, ale i nedostatkem pohybu.

Pokud začnete přibírat na váze, pak je dobré nejen hledět na příjem potravin, ale také emoce.

Spánek

Vlivem negativních pocitů můžete mít problém s usínáním a kvalitou spánku. V důsledku toho se u vás může během dne měnit vnímání, postřeh a nálada. Při neřešení situace se pak navíc mohou objevit i další onemocnění, jako je cukrovka, hypertenze, ischemická choroba srdeční, deprese či obezita.

Kdy se neobejdete bez odborné pomoci
Téměř každý člověk se čas od času cítí osamělý. Pokud se pokoušíte znovu zapojit do života, ale nedaří se vám to, cítíte se naopak víc a víc izolovaně, osaměle, deprimovaně či úzkostně, raději vyhledejte pomoc odborníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám