Hlavní obsah

Sklenička vína denně chrání srdce a snižuje riziko předčasné smrti

Novinky, lin

Střídmost aneb všeho s mírou. To samé platí i u pití alkoholu. Výzkum, kterého se zúčastnilo přes 300 000 Američanů, prokázal, že sklenička vína nebo půl litr piva denně výrazně snižují riziko úmrtí na srdeční choroby.

Foto: Profimedia.cz

Sklenička vína neuškodí, právě naopak.

Článek

Mírnou konzumaci alkoholu, která lidskému tělu neškodí, vědci definovali jako sedm skleniček týdně pro ženy a 14 pro muže. Příčinou jsou podle nich antioxidanty, které jsou obsaženy právě v alkoholických nápojích. Ty podle všeho zvyšují hodnoty „hodného” HDL cholesterolu a celkově snižují záněty v těle.

Vědci z University of Texas a Shandong University v Číně sledovali 333 247 Američanů v průměru přes osm let, u kterých porovnávali zdravotní rozdíly mezi „pijáky” a „nepijáky”. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří pili alkohol v malé míře, měli o 22 procent nižší pravděpodobnost úmrtí než ti, kteří celý život abstinovali. Mírná konzumace alkoholu se zdála být obzvláště účinnou ochranou u kardiovaskulárních onemocnění, kdy se riziko úmrtí snížilo o 29 procent.

Vědci ale zdůrazňují tenkou hranici mezi přínosem a nebezpečím alkoholu. Vedoucí profesor výzkumu Bo Xi říká: „Slabé až středně silné pití může mít určité ochranné účinky proti kardiovaskulárním chorobám, zatímco těžké pití může vést ke smrti.”

„U těžkých pijáků bylo obzvláště vysoké riziko vzniku rakoviny. To se zvýšilo o celých 27 procent,” dodal pro Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám