Hlavní obsah

Jak účinně na lupénku? Nejlépe celostním přístupem

Novinky, Dana Sokolová

Lupénka neboli také psoriáza se týká stále většího počtu lidí. Jen u nás jí trpí téměř půl miliónu lidí. Jedná se o autoimunitní chorobu, jejíž léčba je během na dlouhou trať, pro mnohé dokonce celoživotní. Přičemž zde navíc platí, že čím hůř se nemocní cítí, tím horší projevy onemocnění má. Psychika, ale i životní styl zde sehrávají stejně důležitou roli jako péče o pokožku či složení jídelníčku.

Foto: Profimedia.cz

Onemocnění se nedá zcela vyléčit, ale dají se úspěšně mírnit jeho projevy.

Článek

„Lupénka je velmi nepříjemná. Kůže svědí tak, že je velmi snadné ji rozškrábat do krve. Svědění se pak velmi záhy mění v bolest. Zdaleka nejhorší je ovšem psychický problém. Mnozí lidé se takto nemocných lidí štítí, protože nevědí, že nemoc není nakažlivá. Často se jim raději vyhýbají, jelikož je pro ně velmi těžké se jich byť jen dotýkat. Nemocní proto raději i ve vedrech nosí dlouhé rukávy a mnohdy se od společnosti úplně izolují. Přitom se jedná o takzvanou psychosomatickou chorobu, tudíž čím víc je pacient nervózní a ve stresu, tím jsou její příznaky horší,“ vysvětluje sedmatřicetiletý pacient s psoriázou Aleš M.

Onemocnění se nedá zcela vyléčit, ale dají se úspěšně mírnit jeho projevy. „Přirozený proces rohovění kůže je u psoriatiků sedmkrát rychlejší než u zdravých lidí, proto vznikají na povrchu těla pacientů šupinatá ložiska,“ upozorňuje renomovaná dermatoložka MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.

Důležité tedy je kůži neustále promazávat speciálními mastmi či krémy. „Další obvyklou léčebnou metodou je fototerapie UV zářením. U pacientů se středně těžkou až těžkou formou lupénky, kteří nereagují na lokální léčbu a fototerapii, se přistupuje k tzv. systémové léčbě. Ta může mít podobu léčby pomocí léků na potlačení činnosti imunitního systému – tzv. kortikoidů. Pokud ani tato léčba nezabírá, pak přichází na řadu biologická léčba, která dokáže působit v konkrétním místě a tlumit zánět v časné fázi,” vysvětluje profesor Petr Arenberger, přednosta dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Foto: archív firmy

Velmi účinná přírodní třífázová péče Dr. Michaels o chronická stádia lupénky

Pomoc nabízí i celostní medicína

Ne vždy nemocní tradiční léčbu dobře snášejí. Přece jen některé léky mají celou řadu nežádoucích účinků. Pomoci může i celostní přístup.

„Za hlavní spouštěč lupénky považuji stres, pod kterým si mnohdy lidé představí jen stres psychický, ale stres je v těle aktivován spoustou dalších faktorů - chemikáliemi, infekcemi, těžkými kovy, elektromagnetickým smogem, nedostatkem výživných látek, poruchou hormonálního systému, neurotransmiterů apod. Stále ale platí, že psychoemocionální stres je jeden z nejzásadnějších,” upozorňuje MUDr. Jan Vojáček, vedoucí lékař kliniky celostní medicíny Endala.

Ke zlepšení stavu tak může velmi dobře přispět i změna životního stylu. Někdy stačí více poslouchat své tělo, zdravěji jíst, lépe spát, vyhýbat se stresu, sportovat na čerstvém vzduchu a využívat přírodní léčivky. „Autoimunitní a kožní onemocnění vždy řešíme v prvé řadě zaměřením se na trávicí trakt a játra. Je velice důležité vyloučit ze stravy vše, co dráždí, a naopak doplnit to, co tělo postrádá,” upozorňuje Vojáček.

Základem pevného zdraví je bezesporu pestrá a vyvážená strava. Při dermatologických obtížích je třeba dodávat tělu antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny. Je vhodné vyvarovat se uzenin a pšenice, vyhnout se citrusům, kečupům, čokoládám a barvivům v potravinách.

„Je dobré omezit tlusté maso a tučné masné výrobky, které obsahují cholesterol a nasycené mastné tuky a také potraviny bohaté na přidaný cukr – tedy veškeré sladké limonády, cukrovinky, sladké pečivo apod. Nadměrný příjem cukru vyživuje kvasinky a plísně, které jdou naprosto proti léčbě, a naopak onemocnění zhoršují,” radí Mgr. Michaela Bebová, výživová poradkyně a biochemička, a dodává:

„Výzkumy poukazují na příznivý vliv omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě. Omega-3 mastné kyseliny najdeme v tučných rybách, jako je losos, tuňák, sardinky, makrela, ale také v lněném semínku a vlašských ořeších. Příznivěji ale působí ty z tučných ryb. Doporučuji tedy buď kvalitní ryby pravidelně do jídelníčku zařazovat, anebo zvolit kvalitní doplněk stravy v podobě rybího oleje. Volné radikály a celkový oxidační stres jsou spojovány se zánětlivými procesy v kůži. Proto by pacienti měli myslet na dostatečný přísun potravin, které obsahují přírodní antioxidanty nebo jejich důležité prvky – vitamín E, C, betakaroten, selen a zinek. Doporučuji tedy zařadit do jídelníčku zeleninové a ovocné šťávy, které mohou významně navýšit antioxidační kapacitu organismu.“

Zapomínat by se ale také nemělo na vitamín D a pak také např. lecithin. „Lecithin má skrze udržování normálního stavu jater velmi pozitivní vliv na kvalitu pokožky a pomáhá tak i při kožních potížích, jako je lupénka či ekzémy,” upozorňuje Ing. Tomáš Hradil ze společnosti Pharma Future.

Foto: archív firem

Zleva:

Duševní pohoda nade vše

Pokud chcete opravdu minimalizovat projevy tohoto onemocnění, pak se snažte být především v psychické pohodě. Nenoste si práci domů a dělejte ve volnu to, co vás těší. Myslete na dostatek pohybu, prvním krokem je každodenní půlhodinová procházka na čerstvém vzduchu. Klíčová je také vaše imunita – pravidelná dávka vitamínů zvyšuje šanci, že vaše citlivá pokožka zůstane v přijatelné kondici, nezapomeňte i na otužování.

Výborná je i lázeňská péče. „Při léčbě lupénky pomáhají sirné sulfanové přírodní minerální léčivé vody. Efekt lázeňské léčby ale také spočívá v psychickém zklidnění a relaxaci, s nimiž bezprostředně souvisí přeladění imunitní odpovědi organismu na podněty vedoucí k projevům lupénky. Výhodou je i současná léčba kloubního postižení, kterou standardně nemocnice nenabízejí. Jde především o kombinace rehabilitace, elektroléčby, laseru, magnetoterapie, parafinových a rašelinových zábalů, plynových injekcí, masáží a terapie v sirné vodě. Jejím působením dochází k uvolnění svalstva, zvýšenému prokrvení podkoží a následně i k navození hojivých procesů kůže,” vysvětluje prim. MUDr. Leoš Sochor, vedoucí lékař Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves.

Hlídejte si také jídelníček dle rad uvedených výše a nezapomínejte na detoxikaci a regeneraci jaterních buněk. „Doporučuji užívat ostropestřec mariánský, a to v jakékoli podobě – semínka, kapky, olej, které se dají přidávat do polévek, salátů či na lžičku,” radí fytoložka Venuše Studničková.

Pijte nejlépe 2 deci vody každou hodinu, aby pokožka byla optimálně hydratovaná. Pro udržení kožních problémů v klidové fázi je vhodné vyhnout se kávě, tvrdému alkoholu i vínu. Kouření nebo pobyt v zakouřených prostorách vysušuje pokožku a zvyšuje tak šanci výskytu lupénky.

Měli byste také pravidelně větrat a zbavovat se tak alergenů, které mohou způsobovat další komplikace. Samozřejmě také pečujte o kůži kosmetikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám