Hlavní obsah

Příznaky nízké hladiny testosteronu, které by muži neměli nikdy podceňovat

Novinky, das

Testosteron je mužský pohlavní hormon, který se tvoří ve varlatech, přesně v tzv. Leydigových buňkách. Působí na tvorbu spermií, v dospívání ovlivňuje vývoj pohlavních znaků. K poklesu hladiny testosteronu dochází věkem, podle výzkumů je zásadní hranice kolem třiceti pěti let. Problémy spojené s poklesem hormonální hladiny ještě ale nejsou v uvedeném věku tak patrné.

Foto: Profimedia.cz

Vlivem stárnutí, ale i nízké hladiny testosteronu, mohou muži začít plešatět.

Článek

Zásadnější problémy spojené s poklesem testosteronu se u mužů objevují až v období andropauzy, ke které dochází v rozmezí 45 až 60 let. V tomto období dochází až k 70% poklesu hladiny testosteronu v krvi.

Hormonální pokles se následně odráží i ve snížené kvalitě sexuálního života, horší psychice, ale také ve vypadávání vlasů, podílí se na tvorbě vrásek (pokožka je tenčí a sušší) či ukládání tuku v oblasti břicha. Rovněž dochází k úbytku svalové hmoty. Muž má více problémů se spánkem a větší únavou.

Podívejte se s námi na příznaky, jež mohou na nízkou hladinu testosteronu upozornit.

Nízké libido

„Sexuální libido sice postupně klesá s přibývajícím věkem, ale jakmile dochází k náhlému poklesu sexuální touhy, pak se jedná o jasné znamení poklesu testosteronu,” vysvětluje pro Fox News Dr. Joseph Alukal z NYU Langone Medical Center v New Yorku.

Problémy s erekcí

Testosteron sám o sobě nezpůsobuje erekci, ale stimuluje receptory v mozku, které produkují oxid dusný, jenž pomáhá vyvolávat erekci. Když se hladina testosteronu výrazně sníží, dochází k nižší stimulaci a nastávají problémy s erekcí.

Nicméně poruchy erekce mohou způsobovat i další faktory, proto je velmi důležité řešení problému neodkládat a podstoupit krevní testy, které zjistí, zda za problémem skutečně stojí nízká hladina testosteronu, či něco jiného.

Nedostatek semenných tekutin

Testosteron velmi významně ovlivňuje i produkci semenných tekutin, jež pomáhají s pohyblivostí spermií. Čím více testosteronu muž má, tím více se vyrábí spermií i tekutiny. Naopak čím méně, o to nižší je výron semene a také nižší pohyblivost spermií. V důsledku toho se omezuje i plodnost.

Nadváha až obezita

Málokdo si to uvědomuje, ale i kilogramy navíc velmi významně ovlivňují hladinu testosteronu. Tukové buňky totiž přeměňují mužský hormon testosteron na ženský hormon estrogen, což způsobuje snižování cirkulace testosteronu, a ještě větší ukládání tuku v oblasti břicha a prsou.

Nadváha tak může být způsobena nízkou hladinou testosteronu a zároveň nadváha může způsobit nízkou hladinu testosteronu. Ať už je to tak či onak, je třeba zamyslet se nad vlastním životním stylem. V jídelníčku upřednostnit nízkosacharidovou dietu a k tomu přidat i více pohybu.

Ztráta vlasů

Testosteron také ovlivňuje tvorbu a růst vlasů, včetně veškerého ochlupení. Stárnutím muži mohou začít plešatět, nicméně chlupy na těle i tváři zůstávají. Pokud je úbytek testosteronu způsoben jiným problémem, dochází obvykle ke ztrátě veškerého ochlupení.

Únava

Pokud muž přijde z práce domů a uvelebí se na pohovce, kde v podstatě zůstane až do noci, pak to nemusí být způsobeno jen vyčerpáním ze zaměstnání, ale právě nízkou hladinou zmíněného hormonu.

Problémy se spánkem

Nespavost a jiné poruchy spánku patří mezi další signály, jež mohou na nedostatek testosteronu upozornit. Dlouhodobý nedostatek spánku a únava navíc mohou u muže podpořit další zdravotní problémy, jako je vysoký krevní tlak, onemocnění srdce či problémy soustředění a psychické poruchy. Proto je důležité zajít včas k lékaři a situaci řešit.

Nedostatek koncentrace

Nízká hladina testosteronu je často zodpovědná i za problémy s pamětí, může i za nedostatečnou koncentraci. Mužům se tak přestává po všech stránkách dařit.

Deprese

Podle poslední vědecké studie zveřejněné v odborném časopise Journal of Sexual Medicine trápí až 56 % mužů s nízkou hladinou testosteronu deprese. Zvýšením hladiny testosteronu tak lze předejít užívání antidepresiv.

Velká prsa

Pokles hladiny testosteronu v těle způsobuje celkovou hormonální nerovnováhu. V mužském těle tak získává převahu ženský hormon estrogen, což se projevuje i růstem prsní tkáně. Velká prsa tak trápí stále více mužů.

Bolest kloubů, svalů

Nízká hladina testosteronu také může za pokles svalové hmoty a úbytek síly, kvůli čemuž může docházet i k bolestem svalů, zad či kloubů. Muži také mohou být náchylnější ke zranění.

Problémy s kostmi

Osteoporóza se netýká jen žen. Pokud mají muži nízkou hladinu testosteronu, pak se problém může objevit i u nich. Je to dáno tím, že testosteron ovlivňuje hustotu kostí. Čím je ho v těle méně, tím je větší předpoklad, že jsou kosti řidší a snadno dochází k jejich zlomení a dalšímu poškození.

Reklama

Související témata:

Související články

Andropauza může změnit muže k nepoznání

Ne každý jedinec se dokáže se stárnutím vypořádat snadno. Donedávna vyrovnaný, charismatický, ambiciózní a cílevědomý muž se může změnit k nepoznání. Kvůli...

Výběr článků

Načítám