Lékaři v rámci studie sledovali jídelníček u 524 žen (včetně nápojů), které podstoupily IVF. Z jejich zjištění vyplynulo, že existuje přímá souvislost mezi nízkokalorickými sladidly, jako je sacharin a cukralóza, a neplodností žen. Ženy upřednostňující umělá sladidla v nápojích měly zase horší kvalitu vajíček i embryí.

„Toto zjištění jen potvrzuje obavy některých lékařů, že umělá sladidla, přidávaná zejména do nealkoholických nápojů, mohou stát za neustálým nárůstem počtu žen se špatnou kvalitou vajíček, a tedy s problémy s otěhotněním,” potvrzuje pro WomensDay profesor Adam Balen, předseda britské společnosti Fertility Society.

Podle něj by se neměla tato zjištění podceňovat, protože velmi významně ovlivňují naši populaci.

Brazilští vědci představili své výsledky několik měsíců poté, co jejich australští kolegové přišli s tím, že dietní nápoje mohou velmi negativně ovlivňovat metabolismus organismu.