Hlavní obsah

Umělá sladidla mohou snižovat plodnost žen

Novinky, das

Umělá sladidla patří mezi nejkontroverznější přísady moderního jídelníčku. Zatímco mnozí uživatelé je ke svému životu potřebují kvůli onemocnění cukrovkou, stále přibývá těch, kteří je upřednostňují z důvodu hubnutí či formování postavy. Jejich nadměrné užívání ale může být zejména pro ženy nebezpečné. Podle nejnovější vědecké studie lékařů z Federální univerzity v brazilském Sao Paulu ženy, které umělá sladidla v nápojích konzumují pravidelně, mají větší předpoklad problémů s otěhotněním.

Foto: Profimedia.cz

Ženy upřednostňující umělá sladidla mohou mít podle vědců horší kvalitu vajíček i embryí. Ilustrační foto

Článek

Lékaři v rámci studie sledovali jídelníček u 524 žen (včetně nápojů), které podstoupily IVF. Z jejich zjištění vyplynulo, že existuje přímá souvislost mezi nízkokalorickými sladidly, jako je sacharin a cukralóza, a neplodností žen. Ženy upřednostňující umělá sladidla v nápojích měly zase horší kvalitu vajíček i embryí.

„Toto zjištění jen potvrzuje obavy některých lékařů, že umělá sladidla, přidávaná zejména do nealkoholických nápojů, mohou stát za neustálým nárůstem počtu žen se špatnou kvalitou vajíček, a tedy s problémy s otěhotněním,” potvrzuje pro WomensDay profesor Adam Balen, předseda britské společnosti Fertility Society.

Podle něj by se neměla tato zjištění podceňovat, protože velmi významně ovlivňují naši populaci.

Brazilští vědci představili své výsledky několik měsíců poté, co jejich australští kolegové přišli s tím, že dietní nápoje mohou velmi negativně ovlivňovat metabolismus organismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kilogramy navíc jako důsledek léčby neplodnosti

Touha po miminku přivádí stále více žen k odborníkům. Součástí léčby jejich neplodnosti je i léčba hormonální, která s sebou ale nese rizika s nárůstem váhy....

Výběr článků

Načítám