Hlavní obsah

Jak správně a bezpečně rozmrazit maso

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se to stane každému. Není čas, rodina má hlad a to jediné, co máte k jídlu, se skrývá v mrazáku. Jak rozmrazit jídlo tak, aby si uchovalo pokud možno co nejvíce živin a nebylo zdraví nebezpečné, prozradili serveru Dailymail švédští odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbený způsob rozmrazování potravin v lednici není bezpečný, vědci ze Švédska proto doporučují přehodnotit svoje zvyky.

Článek

„Nejrychlejší a nejbezpečnější způsob, jak maso a ryby rozmrazit, je umístit je do studené vody,“ řekla Susanne Ekstedtová, odbornice potravinářství a vědy z Technického výzkumného institutu ve Švédsku.

Dodala také, že to ale není žádná novinka, a že je tento fakt znám nejen vědcům, ale i lidem v potravinářství již poměrně dlouhou dobu. Problém ovšem je, že dál se tato informace nedostala. Obyčejní lidé o tom, jak správně podle odborníků rozmrazovat jídlo, vůbec nevědí.

Švédové navíc varují před častým zvykem, který praktikují lidé napříč snad všemi domácnostmi - a to rozmrazováním potravin v lednici. Podle výzkumných pracovníků bychom se tomuto způsobu rozmrazování měli vyhnout především u masa a ryb.

Použijte misku s vodou

Jak tedy na to? Maso nebo rybu (správně by všechny zamražené potraviny měly být v uzavíratelných sáčcích) vložte do mísy se studenou vodou. Protože voda vede teplo daleko lépe a rychleji než vzduch, proces rozmrazení se značně urychlí. Tím, že maso navíc dáte do studené vody, zabráníte růstu nejrůznějších bakterií. Toto zjištění učinili švédští vědci po opakovaných pokusech s rozmrazováním a zamrazováním potravin.

Opačný proces, tedy zamrazování, by mělo být provedeno tak rychle, jak je to jen možné.

Bjørg Egelandsdal, profesor na Norské zemědělské univerzitě doporučení Susanne Ekstedtové plně podporuje a říká, že „nikdy před tím neexistovalo žádné vědecké doporučení k tomu, aby se rozmrazovaly potraviny pomalu v lednici“.

Rozmrazování v mikrovlnce? Dost brutální

Ale co takové, také relativně běžné, rychlé rozmrazování jídla pomocí mikrovlnné trouby? Mikrobiolog Per Einar Granum důrazně varuje i před touto čas šetřící metodou.

„Pokud máte v plánu maso udělat dušené, pak klidně v mikrovlnné troubě rozmrazujte. V opačném případě je to relativně brutální způsob a pravděpodobně vám ani nebude chutnat výsledné jídlo. Díky mikrovlnce je totiž maso o dost tvrdší, než když ho rozmrazíte doporučovanou a šetrnou cestou.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám