Hlavní obsah

HPV virus komplikuje život, ohrožuje stále více žen i mužů

Novinky, das

Pod zkratkou HPV virus se ukrývá zákeřný papillomavirus, který má až 100 různých podob. Mezi ty nejnebezpečnější patří asi 30-40 z nich, jedná se o druhy tzv. genitální. Tyto viry způsobují změny v buňkách výstelky děložního čípku, a pokud se včas neléčí, mohou se změnit na rakovinné buňky, což může trvat i 10 let. Proto je tak těžké určit původce i propuknutí onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

HPV virus

Článek

K přenosu viru dochází při jakékoli sexuální aktivitě, ohroženi jsou tedy všichni sexuálně aktivní jedinci bez rozdílu pohlaví. Charakter viru je vysoce infekční, a tak se přenáší velmi rychle, aniž by o tom lidé věděli.

Podle statistik se s HPV viry do pěti let od zahájení sexuálních aktivit setká až 80 % dívek a žen. Nejčastěji se tak děje mezi 15. až 25. rokem věku dívky. K nákaze přitom může dojít už při první sexuální zkušenosti a nemusí se přitom jednat přímo o pohlavní styk. Virus se totiž přenáší i dotykem kůže nakaženého partnera na kůži v genitální oblasti. Proto před tímto onemocněním 100% nechrání ani kondom.

Ve většině případů se s HPV infekcí organismus ženy vypořádá sám, dochází k přirozenému vyčištění, tzv. clearence. Pokud ale infekce HPV přetrvává, může dojít k poškození buněk děložního čípku a vzniku tzv. přednádorových změn či poškození děložního čípku.

O tom se ženy nejčastěji dozvědí prostřednictvím tvz. cytologie neboli PAP testu, tedy Papanicolaouova vyšetření, které pomáhá zjišťovat přítomnost abnormálních buněk ve výstelce děložního čípku. Proto je důležité chodit pravidelně na preventivní vyšetření ke svému gynekologovi, který toto vyšetření dělá. Pokud je virus diagnostikován včas, dá se ještě úspěšně léčit.

Důležitá včasná léčba 

Onemocnění děložního čípku se vyvíjí postupně. Nejprve mluvíme o tzv. přednádorových změnách rozlišujících se podle stupně závažnosti (CIN I – nejlehčí, CIN III – nejtěžší). Z nejtěžších přednádorových změn děložního čípku se pak může vyvinout rakovina, což je druhé nejčastější maligní onemocnění žen a také třetí nejčastější příčina úmrtí.

Přednádorové stavy se léčí pomocí ambulantního chirurgického zákroku, tzv. konizací děložního čípku. V České republice se každoročně provádí zhruba 12 tisíc konizací. I ambulantní zákrok však může představovat pro ženu a její rodinu velkou psychickou zátěž. Jednak se problém může vrátit, žena tak musí podstoupit hned několik konizací do plného odstranění problému. Navíc se u těchto žen zvyšuje pravděpodobnost rizikového těhotenství či riziko předčasného porodu.

„Pokud vám gynekolog při pravidelné gynekologické prohlídce zjistil zhoršený PAP test a přítomnost papillomaviru, absolvujte i imunologické vyšetření. U většiny závažných gynekologických onemocnění může být příčina i ve vrozené nedostatečné imunitní funkci, proto se vyplatí své tělo podpořit zdravým životním stylem, spoustou ovoce i zeleniny (zejména té listové) a pak také prostřednictvím doplňků výživy,” vysvětluje MUDr. Eva Žďárská z Centra gynekologie a asistované reprodukce v Brně.

V souvislosti s HPV viry se v poslední době velmi osvědčují přírodní antivirotika v podobě betaglukanu obsaženého v hlívě ústřičné. „U svých pacientek mám vyzkoušeno, že tyto přírodní látky pomáhají řešit gynekologické záněty, mykózy, projevy a průběh onemocnění HPV, ale upravují i menstruační cyklus, pomáhají zmírnit premenstruační syndrom či u některých žen pomohly s myomy v děloze,” dodává Žďárská.

Ne všechny doplňky stravy obsahující hlívu ústřičnou a betaglukany jsou ale stejně účinné. „Nejdůležitější je množství a způsob extrakce účinné látky. Právě způsob extrakce totiž umožňuje dosahovat v organismu jejich vysoké aktivity. Ideální je, pokud se kapsle vyrábějí z čerstvé rostliny nebo houby a čistota účinné látky je vyšší než 90 %. Stejně důležité jsou ale i zdroje, z nichž je látka získaná, a její zpracování,” vysvětluje nutnost hledět na složení výrobků Adrián Doboly ze společnosti Nature.

Závažnější stavy

Doba mezi přednádorovými stavy a rakovinou trvá mnohdy dlouhá léta. V některých případech se ale může rozvinout i za rok nebo dva. Je to především u agresivní formy nádoru, tzv. adenokarcinomu.

Adenokarcinom se vyvíjí uvnitř děložního hrdla a často je těžké ho včas odhalit. Pokud se na onemocnění přijde pozdě, pak už se nedá zcela vyléčit. Lékaři dokážou jen pomocí léčby prodloužit život.

„Zvýšené riziko rozvoje karcinomu přitom může hrozit u kuřáků, ale i žen, u kterých došlo k rozvoji genitálních bradavic, měly více sexuálních partnerů ve srovnání s obecnou populací, což také samo o sobě zvyšuje pravděpodobnost infekce HPV a rozvoje karcinomu způsobeného těmito viry. Zvýšené riziko může rovněž být důsledkem oslabené imunity nebo ve spojení se zánětlivým procesem v těle,” vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák.

Důležitost prevence

Vhodnou prevencí rakoviny cervixu (děložního hrdla) je kombinace pravidelných gynekologických prohlídek, které napomáhají včasnému odhalení možných přednádorových změn, a očkování.

Vakcíny proti lidským papillomavirům představují první očkování, které bylo cíleně vyvinuto proti onkologickému onemocnění. Nicméně podobně, jako je tomu u všech vakcín, ani HPV vakcíny nemusí při běžném používání chránit všechny očkované jedince. Očkování nemá efekt na již aktivní HPV infekci nebo klinicky přítomné onemocnění.

Přesto je tato forma prevence zatím považována za nejúčinnější, a to zejména u dívek, které jsou očkovány ještě před prvním sexuálním stykem. Možnost očkování přetrvává až do 26. roku života ženy, kdy je imunitní odpověď nejlepší.

Pravidla prevence proti onemocnění HPV virem
Nechte dívky před prvním pohlavním stykem očkovat.
Používejte při sexu raději vždy kondom.
Neveďte promiskuitní život, časté střídání partnerů představuje riziko.
Pravidelně navštěvujte svého gynekologa.
Pokud se vám zhoršuje imunita, okamžitě se snažte přejít na zdravý životní styl, vyhýbejte se stresu, sportujte na čerstvém vzduchu. Pokud máte imunitní systém v pořádku, většina onemocnění, včetně těch genitálních, se vám vyhne.
Preventivně užívejte výživové doplňky na podporu imunity. Vyzkoušejte například ty, které obsahují hlívu ústřičnou nebo betaglukany.

Reklama

Výběr článků

Načítám