Hlavní obsah

Sklenka alkoholu denně zvyšuje riziko rakovinových onemocnění

Novinky, ema

Až donedávna mnoho odborných studií tvrdilo, že alkohol konzumovaný s mírou zdraví nijak neuškodí. Nově je tomu ale přesně naopak. Podle doktorky Sally Nortonové totiž neexistuje „žádná zdravá hranice alkoholu“.

Foto: Profimedia.cz

Lékařka Sally Nortonová varuje před negativními dopady alkoholu na naše zdraví.

Článek

Alkohol mnoho z nás konzumuje pro potěšení. Většinou s přáteli či kolegy, abychom se uvolnili po náročném dni, dobře se pobavili při večerním setkání, dali si skleničku, dvě či tři pro zpříjemnění večera doma, při filmu.

Alkohol jako nástroj sociální interakce

To, že občasná konzumace alkoholu je v pořádku, ba co víc, že je benefitem pro lidské zdraví, byla doslova rajská hudba pro uši mnohých z nás.

Je velmi snadné pochopit, proč je alkohol tolik oblíbený. Po jeho konzumaci totiž odpadají zábrany a působí tak jako „sociální mazivo“. Lidé se více a otevřeně baví, lépe komunikují a více se uvolní. Alkohol je zkrátka nástroj pro potěšení většiny. A to může být právě nebezpečné.

Lékařka varuje před spojitostí s rakovinou

Jedna sklenička alkoholického nápoje denně může zvýšit riziko rakoviny prsu až o čtyři procenta, varuje doktorka Sally Nortonová na svých stránkách vavistalife.com. Tvrdí, že pokud člověk konzumuje tři a více alkoholických nápojů, riziko vzroste ještě více. A to na 40 až 50 %.

Také uvádí, že i malé množství alkoholu zvyšuje riziko onemocnění u některých druhů rakoviny. A hrozí to právě u lidí, kteří alkohol nepijí nárazově, ale pravidelně.

„Mluvíme o množství, které se dá za týden přirovnat například k sedmi sklenkám vína a více.“ Limity u mužů a žen se neliší.

„Studie velké britské společnosti v minulém roce ukázala alarmující výsledky ve spojení se zdravím a alkoholem. Navíc pozitivní účinky se prokázaly pouze u žen nad 55 let, a to ve velmi malém množství. Ovšem ani to nestačí, aby se alkohol mohl doporučovat ke konzumaci ze zdravotních důvodů,” uzavírá Nortonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám