Hlavní obsah

Odhalit a léčit lupus není snadné

Novinky, bok

Choroba, která může být pro okolí téměř neviditelná, ale svého „majitele” dokáže potrápit - to je lupus. Vzácné, život ohrožující a těžko odhalitelné onemocnění, které si lidé často pletou s lupénkou, postihuje imunitní systém, který útočí proti vlastnímu tělu. Přesto se s touto diagnózou dá žít.

Foto: Profimedia.cz

Lupus ve větší míře postihuje ženy, více pak černošky než bělošky. Ilustrační foto

Článek

Většina lidí se začne o lupus zajímat až ve chvíli, kdy sami nebo někdo z jejich blízkých touto chorobou onemocní. Málokdo proto ví, podle čeho ji poznat.

Server Foxnews přinesl přehled hlavních bodů, které by lidé o této nemoci měli vědět.

Příznaky 

Lupus, který se oficiálně označuje jako Systémový lupus erythematodes, se řadí mezi autoimunitní onemocnění. Závažnost nemoci se může pohybovat od mírných příznaků až po velmi těžké případy. Jsou u ní typická střídání období klidu a náhlých vzplanutí.

Dal by se označit jako revmatické onemocnění, proto je mnohdy klasifikován jako typ artritidy, ale neomezuje se jen na klouby. Stejně tak může napadat kůži, proto lupus lidé často zaměňují s lupénkou.

„Bohužel příznaky systémového lupusu jsou velmi nespecifické. Mohou zahrnovat kožní projevy stejně jako nevolnost, zvracení, horečky, bolesti svalů nebo úbytek na váze. Kvůli tomu někteří pacienti příznaky ignorují a dostaví se k lékaři až ve chvíli, kdy u nich nastává závažnější poškození vnitřních orgánů,” vysvětluje pro Foxnews lékař Arta Bakshandeh ze zdravotní organizace Alignment Healthcare.

Zajímavější než samotné příznaky jsou podle lékařů situace, které mohou nemoc spouštět. Mezi nejčastější patří infekční onemocnění, např. mononukleóza. Jedním z poměrně frustrujících opatření, která musí pacienti dodržovat, je nutnost vyhýbat se slunečnímu záření. Protože i právě to může být spouštěčem lupusu.

Náročná diagnóza 

Vzhledem k různorodým příznakům je velmi těžké lupus s jistotou diagnostikovat. K potvrzení se používá test zjišťující výskyt specifických protilátek v těle, které ničí zdravé buňky. Ten ale není 100% průkazný, pozitivní může být i u některých lidí, kteří nemocí netrpí.

Existují i další testy, žádný z nich ale není bez pochyb prokazatelný. Lékaři proto zjišťují výskyt kombinací zjištěných symptomů a laboratorních testů. „K projevům lupusu může dokonce přispět i těhotenství,” dodává lékař.

K nejčastějším projevům podle něj patří tzv. motýlí vyrážka na kůži, citlivost na slunce, drobné ranky na sliznicích, nejčastěji v ústech, a také vypadávání vlasů.

Více druhů

Nejrozšířenějším typem je již zmíněný systémový lupus, který ovlivňuje hlavní orgány v těle. „Během ataky nemoci tělo útočí samo na sebe, což má za následek vznik zánětů všude po těle,” vysvětlil Bakshandeh. Nejvíce jsou napadány kůže, ledviny, srdce, krev, klouby a nervy.

Až 60 % lidí se potýká s tzv. lupusovou nefritidou, poškozením ledvin, uvádějí zprávy Národního zdravotního institutu (NIH).

Kožní lupus je pak omezen jen na kůži, vyskytuje se vzácněji. U takových pacientů se vytvářejí vystouplé, zarudlé a kruhové kožní vyrážky.

Nejvíce postihuje ženy 

Lupus se nejčastěji projevuje ve věkovém rozmezí 15 až 44 let, ve velkém postihuje hlavně ženy. Rozšířenější je pak u černošek než mezi běloškami. Nemoc není zcela vyléčitelná, vhodné léky ale dokážou její příznaky mírnit.

Lupus jakéhokoli typu patří celosvětově mezi vzácná onemocnění. Ve Spojených státech jím trpí zhruba 1,5 miliónu lidí, v České republice ucelené informace o výskytu nemoci nejsou k dispozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Leukémie jí vzala svaly, o život se pere

Z fotografií se na vás usmívá s vyrýsovaným tělem. Jsou staré necelé dva roky. Záhy po jejich pořízení se na těle Jitky Košínové objevila vyrážka. V nemocnici...

Výběr článků

Načítám