Hlavní obsah

Jedenáctiletého chlapce téměř zabil sirup s ibuprofenem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáctiletý Calvin Lock z Littleportu ve Velké Británii onemocněl běžnou virózou. Pro zmírnění příznaků mu tak maminka dala zcela intuitivně dětský sirup Nurofen, jehož hlavní účinnou látkou je ibuprofen. To, co se odehrálo následovně, ale bylo jako z hororu. Chlapec dostal na běžně dostupný lék vzácnou alergickou reakci, při které 65 % kůže pokryly obrovské puchýře jako po těžkém popálení, a jeho život byl ve vážném ohrožení.

Foto: Profimedia.cz

Calvin Lock si prošel doslova peklem.

Článek

Řešení běžné virózy se tak rázem proměnilo v boj o život. První lékař, který Calvina prohlédl, měl podezření na neštovice, proto mu podal antibiotika. Následující den ale Calvin celý otekl a puchýře se mu rozšířily po celém těle. Calvinův stav se neustále zhoršoval, až lékaři matce sdělili, že je její chlapec vážně nemocný a jeho šance na přežití jsou minimální.

Foto: Profimedia.cz

Calvin v té nejhorší fázi trpěl neuvěřitelnou bolestí.

„Závažnost alergické reakce byla děsivá. Puchýři měl pokryté téměř celé tělo. Calvin vypadal, jako by ho někdo polil benzínem a zapálil. Neustále se mne ptal, zda umírá. Dokonce nahrál zprávy na rozloučenou pro své sourozence," vypráví pro Daily Mail jeho matka, osmatřicetiletá Robyn Moultová.

Jakmile lékaři začali pečovat o puchýře, Calvin ztratil vědomí a byl v popáleninovém centru napojen na přístroje. Chirurgové mu v té době z těla odstranili téměř 65 % jeho kůže. Kromě toho mu vypadaly všechny vlasy i nehty.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři ve vyléčení Calvina už ani nedoufali.

„Podle lékařů za Calvinovu reakci na 100 % může látka ibuprofen. Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že se může něco takového stát. Přípravky s ibuprofenem jsem dávala i jeho starším sourozencům a nikdy se jim nic nestalo," vypráví jeho matka.

„Příběhem Calvina chceme všechny rodiče upozornit na tzv. Stevens-Johnsonův syndrom, který je sice velmi vzácný, postihne ročně kolem tří lidí z miliónu, ale jeho následky mohou být katastrofální, přičemž jej mohou spustit některé běžně dostupné léky," dodává Moultová.

Foto: Profimedia.cz

Calvin se již rychle zotavuje.

Když se redaktoři Daily Mailu ptali tiskového mluvčího výrobce Nurofenu na reakce chlapce na jejich lék, odkázal je na příbalový leták, kde jsou tato rizika zahrnuta. Číst příbalové letáky by tak mělo být pro všechny samozřejmost a v případě neobvyklých reakcí by rodiče měli okamžitě vyhledat lékaře.

Stevens-Johnsonův syndrom
Jde o imunopatologickou reakci v kůži (včetně spojivek, rtů, dutiny ústní, genitálu a konečníku), při níž dochází k otokům, nekróze pokožky a zánětlivé infiltraci cév.V horším případě toto onemocnění přeroste v tzv. Leyllův syndrom neboli syndrom opařené kůže, který charakterizují puchýře s výrazným olupováním velkých ploch kůže a sliznic. Jedná se o život ohrožující stav v důsledku polékové toxoalergické reakce, jejímž původcem je Staphylococcus aureus, který produkuje exotoxin (toxický bakteriální protein). Známy jsou reakce nejen na ibuprofen, ale například na léky na pálení žáhy apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám