Hlavní obsah

Mužská obřízka má řadu výhod, Češi ji dobrovolně ale nepodstupují

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští muži dobrovolně na obřízku chodí zřídkakdy. Většinou tak činí především ze zdravotních důvodů, kdy nemohou vůbec nebo jen velmi obtížně přetáhnout předkožku. Jen výjimečně se pro ni rozhodnou z hygienických či estetických důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Podle některých odborníků může mít obřízka určitý přínos i při samotném sexu.

Článek

Obřízka však dle Světové zdravotnické organizace omezuje šíření viru HIV a jiných sexuálně přenosných nemocí, ale také snižuje pravděpodobnost rakoviny děložního čípku u žen, karcinomu jazyku či přenos mykóz a bakteriálních a virových zánětů. Po obřízce totiž dochází ke změně epitelu na povrchu žaludu, kůže „ztloustne“,  a proto je průnik infekce méně pravděpodobný, stejně jako její přenos dále.

„Riziko přenosu viru HIV se snižuje o 50 až 60 procent, u genitálních oparů či některých kmenů papilomavirů je to 30 a více procent. Také klesá pravděpodobnost infekce močových cest v dětství a rakovina penisu v dospělosti. Není ovšem jasné, nakolik v tom hrají roli také celkové hygienické návyky mužů,” vysvětluje vědec Aaron Tobian z Univerzity Johnse Hopkinse.

Podle některých odborníků může mít obřízka určitý přínos i při samotném sexu. „Žalud penisu, původně krytý předkožkou, je po operaci částečně nebo úplně obnažen, a tedy více vystaven zevním podnětům. Proto se vůči nim postupně stává méně citlivým. Tím myslím hlavně při kontaktu se spodním prádlem. V důsledku toho by měl být méně citlivý i k ostatním podnětům a teoreticky by při pohlavním styku mělo trvat déle, než dojde k vyvrcholení soulože,“ uvádí plastický chirurg Jiří Paděra z Perfect Clinic.

To samozřejmě ale neznamená, že muži, kteří mají problémy s předčasnou ejakulací, tak svůj problém vyřeší obřízkou.

Proč a jak vzniká důvod k obřízce

Zúžení předkožky u malých chlapců bývá někdy zaměňováno s fyziologickou nepravou fimózou (zúžením předkožky), se kterou se miminka přirozeně rodí. Jde o to, že mají slepený vnitřní list předkožky se žaludem, tedy kožní řasu nelze přetáhnout před žalud. Ve většině případů to ovšem samo odezní zhruba do jejich tří let.

V opačném případě zpravidla nejprve volí lékaři konzervativní léčbu, obvykle pomocí kortikosteroidních mastí. Až pokud nezabere, přistupují k tzv. konglutinaci, kdy se jen rozšíří ústí předkožky a oddělí oba listy od sebe při současném zachování celé kožní řasy. Až další a poslední variantou je klasická obřízka, ať už částečná, či celková.

„Za lékaři pak nejčastěji se svými problémy chodí dospívající či starší muži, u kterých dochází k rozvoji fimózy a zúžení zevního ústí v důsledku nedostatečné hygieny či onemocnění cukrovkou,“ vysvětluje Lukáš Frajer.

Zákrok není složitý

Obřízku řadíme mezi jednodušší zákroky, které mohou provádět jak urologové, tak plastičtí chirurgové. Při zákroku lékař buď zcela, nebo částečně odstraní předkožku a kůži přišije k okraji penisu pod žaludem. Přičemž samotná operace se u dospělých provádí jen v částečném znecitlivění, k celkové anestezii se přistupuje jen u dětí.

Podle zdravotnické organizace CDC je ideální provádět zákrok u novorozeňat, kde jsou rizika komplikací minimální (0,5 %). Čím je dítě starší, tím se rizika komplikací zvyšují. Například u devítiletých chlapců jsou tato rizika 9 %.

„Pokud jde o možná rizika operace, tak spíše zažíváme komplikace bezprostředně po zákroku, jako je částečný rozpad rány či infekce,“ upozorňuje chirurg Jiří Paděra. Obvykle však bývá rekonvalescence bezproblémová, trvá zhruba čtyři týdny, poté se může muž vrátit k sexuální aktivitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám