Hlavní obsah

Vánoční františky léčí, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leicester

Někdo považuje dým z pálených vánočních františků za puch, jiný si bez nich nedokáže představit největší svátky roku. Podle britských vědců mají však esence z těchto vonných vánočních směsí léčivé účinky. A to dokonce tak silné, že je jimi možné léčit rakovinu vaječníků.

Foto: Profimedia.cz

Kadidlo obsažené ve vánočních františcích má protizánětlivé účinky.

Článek

Vědci z anglické Leicester University zjistili, že chemické sloučeniny obsažené v kadidle, které je hlavní vonnou složkou vánočních františků, jsou účinné při zabíjení nádorových buněk vaječníků, které se jinak velmi obtížně léčí. Rakovina vaječníků je v prvních fázích choroby bez symptomů a většinou je diagnostikována dost pozdě. Je kvůli tomu nejsmrtelnější gynekologickou rakovinou.

Kadidlo neboli olibanum je pryskyřicí z kadidlovníku pravého (Boswellia sacra), který roste ve východní Africe, na Blízkém a Středním východě (především v Somálsku, Ománu a Jemenu). Má protizánětlivé účinky a po tisíce let se mu přisuzují také duchovní účinky – dokáže čistit prostor od negativních energií.

Proto se kadidlem vykuřují rovněž kostely a jiné sakrální prostory. „Kadidlo je mnoha lidmi užíváno bez vedlejších negativních účinků. Tohle zjištění má enormní potenciál pro klinický výzkum a vývoj nových léků na rakovinu vaječníků,“ tvrdí vědci z Leicester University. Vánoční františek je směsí kadidla a dřevěného uhlí. Po zapálení dřevěné uhlí samo žhne, prohořívá a pálí kadidlo, které uvolňuje vonné esence do okolí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám