Hlavní obsah

Operace, které probíhají v režimu jednodenní péče

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jít na chirurgický zákrok dnes už nemusí znamenat několikadenní hospitalizaci v nemocnici. V režimu jednodenní chirurgie, což znamená pobyt v nemocnici do 24 hodin, se dá řešit celá řada onemocnění. Kromě křečových žil a pupeční žíly lze tímto způsobem řešit onemocnění žlučníku, zánět slepého střeva, konizaci čípku či hemoroidy. Samozřejmě záleží na samotných lékařích, vybavení a jejich zkušenostech.

Foto: Profimedia.cz

Jít na chirurgický zákrok dnes už nemusí znamenat několikadenní hospitalizaci v nemocnici.

Článek

Běžně jedinec tráví v nemocnici minimálně tři až čtyři dny. Obvykle nastupuje jeden až dva dny před zákrokem a je propuštěn druhý či třetí den po operaci. V režimu jednodenní chirurgie jsou nemocní přijímáni v den operace a propuštěni následující den, jsou tedy hospitalizováni pouze jednu noc (pokud to jejich zdravotní stav umožňuje). Po některých výkonech (křečové žíly, drobné pupeční kýly apod.) je propuštění možné dokonce již v den zákroku.

„Tento postup výrazně snižuje riziko nemocničních nákaz, urychluje rekonvalescenci a zkracuje dobu pracovní neschopnosti. Současně minimalizuje psychický stres z delšího pobytu v nemocničním prostředí,” vysvětluje MUDr. Jiří Fencl, vedoucí lékař Oddělení jednodenní chirurgie Nemocnice s poliklinikou Vysočany.

Běžné operace v režimu jednodenní péče

1. Onemocnění žlučníku

Žlučník slouží ke skladování žluče, která se významně podílí na trávení tuků. Problémy nastávají, pokud dojde k zahuštění žluči a k následné tvorbě kamenů. „Paradoxně větší obtíže způsobují obvykle drobnější kaménky, které mohou postupovat žlučovými cestami a přitom vyvolávají typické křečovité bolesti břicha, tzv. koliky. Pokud se takto postižený žlučník včas neoperuje, může dojít i k závažným komplikacím – zánětu žlučníku, případně k ucpání žlučových cest a zánětu slinivky břišní,” upozorňuje doktor Fencl.

Léčba spočívá v odstranění postiženého žlučníku. Výkon se provádí laparoskopicky, tj. pouze z několika drobných řezů.

2. Kýla

Kýla neboli vyklenutí břišní stěny se často utváří v tříslech či pupku, někdy se ale může objevit i v pooperačních jizvách. Pokud se kýla neléčí, zvětšuje se a může zde hrozit tzv. uskřinutí. To je stav, kdy v kýle dojde ke stlačení obsahu (např. střeva) a hrozí jeho akutní odumření – situace, která při zanedbání může skončit i úmrtím.

„Kýla se operuje s použitím různých druhů sítěk, které vyztuží břišní stěnu a zabrání recidivě (návratu) kýly. Pokud je výkon proveden laparoskopicky, pak jsou pooperační bolesti menší a je možný rychlejší návrat k plnému zatížení,” upozorňuje lékař.

3. Chronický zánět slepého střeva

Chronické dráždění slepého střeva (apendixu) se nejčastěji projevuje opakovaným pobolíváním v pravém podbřišku. Pokud se problém dlouhodobě neřeší, může prasknout a způsobit až otravu krve. Vždy je tedy nutné problém řádně vyšetřit. Pokud podrobné vyšetření vyloučí jiná onemocnění, např. Crohnovu nemoc či gynekologickou příčinu obtíží, pak je na místě laparoskopické odstranění apendixu.

4. Hemoroidy

Hemoroidy se projevují opakovaným krvácením při vyprazdňování, tlaky v konečníku, svěděním, pokročilejší stadia pak i výhřezy a bolestmi. Léčba závisí od závažnosti onemocnění - počínající stádia se řeší ambulantně, pokročilé stavy s výhřezy pak operačně. „Mezi preferované postupy dnes patří např. tzv. Longova operace s výrazně menší bolestivostí než klasické operační zákroky, nebo nejmodernější operace laserem,” vysvětluje lékař.

5. Křečové žíly

Operace křečových žil patří mezi výkony, které se v režimu jednodenní péče již provádí standardně. Jelikož existuje celá řada metod, kterými lze varixy odstranit, je vždy na zvážení lékaře, kterou nemocnému dle jeho stavu doporučí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám