Hlavní obsah

Screeningové vyšetření žen před napsáním antikoncepce v Česku nebude

Ačkoliv neustále roste počet žen, jež v mladém věku postihne mozková mrtvice v důsledku trombózy, za níž mohou dědičné dispozice a užívání antikoncepce. Čeští odborníci o screeningovém vyšetření všech žen, zda nejsou ohroženy tímto onemocněním, před předepsáním hormonální antikoncepce, neuvažují.

Foto: Profimedia.cz

Genetické vyšetření

Článek

Genetické vyšetření si tak i nadále budou muset ženy platit samy, nebo spoléhat na zodpovědnost lékaře, který u nich vyšetření doporučí na základě rodinné dispozice.

Podle gynekologa Jiřího Dvořáka Odborná gynekologická společnost toto vyšetření prosazovat nebude, a to především z finančních důvodů, jelikož se jedná o vyšetření drahé a žen s tímto rizikem je málo.

„Odborná společnost tedy může jen apelovat na své členy, aby pečlivě ženy před předepsáním antikoncepce vyšetřili. Aby se zajímali o rodinu pacientky a její anamnézu. Mohou tak odhalit hodně žen v riziku a těm dát speciální vyšetření udělat,” vysvětluje Dvořák a dodává:

"Onemocnění se předejít stejně zcela nedá. Může se stát, že se trombóza objeví i u dívek, které vlohu nezdědily, a nikdo v rodině neměl v mladém věku mrtvici. Může to být skrytá vada, nemusejí mít mutaci trombofilní, ale krevní sraženina se vytvoří v důsledku dlouhodobého znehybnění po operaci."

Informace před předepsáním antikoncepce

Gynekolog by se měl před předepsáním hormonální antikoncepce ženy vždy zeptat, zda v její rodinné anamnéze byla cévní mozková příhoda nebo akutní infarkt myokardu v mladším věku.

Dále by měl lékař vědět, zda dívka někdy měla zánět hlubokého žilního systému. Pokud ano, pak by měl ženu poučit o rizicích před dlouhodobou "imobilizací", když ji například čeká operace, utrpěla zlomeninu či se chystá na dálkový let a neměl by ji předepisovat klasickou kombinovanou hormonální antikoncepci.

Podle zjištění ČTK se tak ale ne vždy děje, Dvořák nevyloučil, že se někteří jeho kolegové neptají dostatečně podrobně. Potvrdila to i pacientka Petra, která dostala antikoncepci bez podrobnějšího vyšetření. Měla problémy, ale teprve lékárník se jí zeptal, zda ji nebolí nohy, že by mohla být ohrožena trombózou. Okamžitě antikoncepci vysadila a její praktická lékařka ji poslala k žilnímu specialistovi.

I ženy s poruchami krevní srážlivosti mohou brát antikoncepci. Podle typu poruchy mohou dostat například antikoncepci bez estrogenů, jen s gestageny. A pro ženy, které vůbec nesmějí hormonální antikoncepci, jsou k dispozici nehormonální nitroděložní tělíska, která jsou menší, jiné konstrukce a mohou se zavádět i ženám, které ještě nerodily, což u starších typů tělísek možné nebylo.

Genetické vyšetření

Trombofilie může být dědičná, získaná, anebo vzniká kombinací dědičných a nedědičných příčin. Vyšetření vrozeného trombofilního stavu provádí genetické laboratoře z DNA, jejíž vzorek se získává stěrem slin v ústní dutině.

„Naše laboratoř pak testuje tzv. trombofilní mutace genů, které ukazují na zvýšené riziko trombofilie. Nejčastější je přitom Leidenská mutace, jejímž nosičem je až pět procent české populace,“ vysvětluje MUDr. Petr Lošan, ředitel Genetiky Plzeň.

Jeden genetický test na zjištění rizika trombofilie vyjde například ve Světě zdraví na 2000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám