Hlavní obsah

Pitím ovocných džusů se prý nejrychleji tloustne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdánlivě zdravé potraviny mohou být z dietologického hlediska velmi nebezpečné a mohou vést k přibývání na váze. Britští lékaři a experti na výživu varují před neuváženou konzumací některých z nich, jež sice obsahují vitamíny a cenné látky, ale ve větším množství také spoustu kalorií. Jednou z takových pochutin je ovocný džus.

Foto: Profimedia.cz

Sklenice džusu může podle druhu obsahovat stejné množství cukru jako tři a půl koblihy.

Článek

Ačkoli tyto džusy obsahují vitamíny, jedná se především o roztok plný cukrů, jehož každodenní konzumace ve větších dávkách vede k obezitě.

„Pití ovocných džusů je v podstatě nejrychlejší cesta k obezitě,“ varuje Catherine Matthewsová, odbornice na výživu společnosti Tesco. Britskému listu Daily Mail pak zdůraznila, že vypitím sklenice džusu do sebe člověk dostane 150 kilokalorií. Nápoj neobsahuje téměř žádnou vlákninu, ale je plný jednoduchých cukrů.

Další takovou potravinou je olivový olej. Obsahuje velké množství antioxidantů, ale dospělému člověku stačí čajová lžička denně. Ta má v sobě padesát kilokalorií. Také nízkotučné jogurty a sušenky podle Matthewsové možná obsahují méně tuku, ale nikoli méně kalorií. Většinou mají energie více než běžný jogurt a sušenky, protože výrobci do nízkotučných produktů přidávají více sacharidů.

Zavádějící může být také tmavé pečivo. Většina výrobků tohoto druhu je bílým pečivem, jež obsahuje tmavé barvivo a konzumenty mate.

„Problémem ovocných džusů je především to, že jsou koncentrátem cukru bez vlákniny. Když člověk jí ovoce, přijímá velké množství vlákniny, která chrání střevní sliznici a brání snadnému průniku cukrů přes sliznici do krve,“ uvedla Matthewsová pro Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži podceňují nadváhu více než ženy

Nadváha a obezita si nevybírají. Při špatné životosprávě a nedostatku pohybu trápí stejně muže jako ženy. Muži ale na rozdíl od většiny dam možná rizika mnohem...

Nadváha v dospívání? Doživotní trauma

V dospívání si jedinec začíná uvědomovat sám sebe a těžko hledá jistotu a sebevědomí. Se sebepoznáváním se pojí také větší důraz na fyzický vzhled a tělesnou...

Obezita je postrachem postelových hrátek

Převažující pohled společnosti na krásu je jasný. Je hezké „mít za co chytit“, ale větší faldíky a špeky zkrátka nejsou v módě. Má to svoje důvody, mezi které...

Výběr článků

Načítám