Hlavní obsah

Nové cvičení ve stylu vrcholových sportovců přináší výsledky i zábavu

Novinky, Veronika Housková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodíte rádi cvičit, ale už vás nebaví stále stejné hodiny, jako je klasický aerobik, spinning, zumba, pilates a další? Pak zkuste zcela jinou cvičební hodinu, která je inspirovaná tréninkovými programy vrcholových sportovců.

NTC - nový způsob cvičení ve stylu vrcholových sportovců

 
Článek

Nike Training Club je sportovní program, který stojí na principu skupinového cvičení, využívá metody kruhového tréninku a je primárně zaměřen na posílení fyzické kondice jedince. Inspirací pro vznik cvičebního programu se staly tréninkové plány basketbalistů, fotbalistů a dalších sportovců.

"Koncept NTC má obecně motivovat lidi ke sportu a cvičení, ukazovat jim cesty, jak na sobě pracovat a být lepší, probouzet v nich nadšení a energii z pohybu, posouvat jejich hranice výš," říká instruktorka NTC Radka Vandasová. Základem cvičení je kombinace prvků posilovacích, balančních, cardio a protahovacích. Je kladen důraz zejména na intenzitu a provedení cvičení. Podstatných je pět základních složek fyzické zdatnosti - síla, rovnováha, vytrvalost, pružnost a síla středu těla.

Hodinu vedou speciálně školení instruktoři, kteří absolvují školení nejméně dvakrát ročně. Z pohledu trenérky jde o cvičební program, který vyžaduje přípravu a zkušenosti trenéra. "Je náročný z pohledu organizace lekce, tzn. uspořádání cvičenců, cviků a pomůcek v čase a prostoru," vysvětluje instruktorka.

"Trenér by měl mít zkušenosti ze skupinových lekcí, z osobního trénování a kondičních tréninků ať už individuálních nebo kolektivních sportů. Měl by mít dokonalý technický projev a schopnost ho naučit své svěřence, měl by mít přirozenou autoritu, schopnost organizovat a motivovat jedince a týmy během lekce. Měl by být koučem, rádcem, motivátorem, nikoli přímým účastníkem (cvičencem)," dodává Radka Vandasová.

Lekce jsou určeny pro lidi, kteří na sobě chtějí opravdu makat, mají rádi sportovní přístup, intenzivní trénink a nové výzvy. "Hodina vás plně zaměstná a rozhodně se při ní nebudete nudit. Prakticky se nezastavíte ani na chvíli, když nepočítáme krátké přestávky na napití," upozorňuje instruktorka.

Motivující způsob cvičení

Pokud čekáte cvičení ve stylu aerobiku, kdy se rozcvičíte při aerobní sestavě a poté se pustíte do posilování s klasickými pomůckami, jako jsou např. činky nebo gumičky, pak se mýlíte. "Lekce neobsahují žádné choreografie, jsou uspořádány jako drilová cvičení do intervalového tréninku a to ocení lidé, kteří neradi choreografické lekce," říká trenérka.

Jde o styl pohybu, u kterého je možné nacvičit technické provedení a sledovat růst výkonu. Připravte se na běh všemi možnými způsoby a směry, na skoky, přeskoky, výpady, dřepy, balanční cviky a jiné.

Trénink zaměstná vaše tělo i mozek na 100 %, čímž vám poskytne nejen možnost, jak si zlepšit fyzickou zdatnost, ale také jak si maximálně psychicky odpočinout a zapomenout na každodenní starosti. Tento způsob cvičení je velice motivující, měřitelný, hodinu od hodiny můžete sledovat, jak vaše fyzická kondice roste, a jak zvládáte trénink s mnohem větší lehkostí, než na začátku.

Týmové cvičení

Trénink probíhá ve skupině, v týmu, přičemž jednotlivé týmy soutěží mezi sebou a vzájemně se burcují k lepším výkonům. Radka Vandasová to považuje za velkou výhodu. Říká: "Ze zkušeností vím, že interaktivita, týmový duch a zdravé soutěžení žene svěřence za lepšími výsledky. Cvičenec se totiž mnohem více "hecne", když pracuje v týmech nebo ve dvojicích, nechce být ten poslední, na kterého ostatní čekají, naopak pro parťáka nebo svůj tým se snaží podat ten nejlepší výkon a to je na lekcích úžasné. Navíc, celá lekce se pak zdá jako jedna velká zábava a teprve na konci si svěřenci uvědomí, jak velký výkon opravdu předvedli."

Některé cviky se provádí ve dvojicích, takže si s sebou můžete vzít například kamarádku. A protože skutečně nejde o hodinu aerobiku, často na lekci chodí také muži, a tudíž je možnost absolvovat ji s partnerem a pustit se do zlepšování vaší fyzické kondice společně. Můžete tak objevit nový společný koníček.

Odměnou bude únava, ale i radost

Již od počátku vás může překvapit vysoké tempo. Zapotíte se už při rozběhání a rozcvičce. V průběhu samotného tréninku se střídají vysoce intenzivní bloky s pohyby nižší intenzity, kdy se vám alespoň na chvíli podaří nabrat dech. Základním principem je spalování většího množství kalorií, přičemž se docílí zrychlení metabolismu během i po tréninku.

Hodina začíná zahřátím například v podobě běhu po tělocvičně, jehož součástí jsou změny tempa a směru. Principem je postupné zvyšování tepové frekvence, příprava svalů a kardiovaskulárního systému na samotné cvičení. Poté absolvujete strečink na zlepšení hybnosti kloubů a pružnosti svalů.

Hlavní část tvoří provádění jednotlivých cviků na zlepšení fyzické kondice. Na závěr se protáhnete a zklidníte tělo, uvolníte nejvíce namáhané svalové partie a vstoupíte do poslední relaxační fáze. Odměnou za to, že jste tak náročnou hodinu zvládli, vám bude sice maximální únava, ale zároveň duševní odpočinek a dobrý pocit ze sebe.

Přečtěte si také:
Na lži a fámy nemusíte reagovat, nebo jim můžete čelit
Součástí hádek a konfliktů, ale někdy i běžné komunikace jsou drobná překrucování pravdy, lži nebo fámy. Víte jak se zachovat, pokud je odhalíte? Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně cvičit podle pohlaví

Posilování svalů funguje u mužů jinak než u žen. Tvar těla určuje poměr kosterního svalstva a tělesného tuku. Čím méně máme svalstva a více podkožního tuku,...

Tancem a cvičením oživíte sexuální život

Kdo si chce udržet skvělou figuru a být fit, cvičení se nejspíš nevyhne. Ne každý se ale donutí chodit pravidelně do fitcentra, ať už z pohodlnosti nebo jen...

Výběr článků

Načítám