Hlavní obsah

Špatná obuv může za deformace nohy, bolesti kyčlí i krční páteře

Nevhodné boty ovlivňují nejen špatný vzhled a bolest chodidel, ale často mohou i za bolest kolenou, kyčlí i krční páteře. Výběr kvalitní obuvi by měl být tak naprostou samozřejmostí pro každého z nás. Ženy by pak neměly nosit dlouhodobě boty na vysokém podpatku, ale ani balerínky či žabky.

Foto: Profimedia.cz

Žabky i baleríny jsou stejně nebezpečné jako vysoké podpatky.

Článek

Ideální podpatek se pohybuje kolem 3 cm. Boty by měly být pohodlné a správně vytvarované. Správné chůzi pomohou i ortopedické vložky (stélky), které zabraňují vzniku plochých nohou, tvorbě křečových žil i pocení.

"Nevhodná obuv vedle vrozené náchylnosti a nadváhy má hlavní vliv na rozvoj různých onemocnění nohy. Nošením nevhodné obuvi dochází k oslabování svalů a vazů klenby nohy," vysvětluje ortoped Miloš Svítek, podle něhož dochází k poklesu příčné nebo podélné klenby.

Špatná obuv vede podle Svítka také k nerovnoměrné zátěži plosky, což se projevuje bolestivými zakřiveními na noze - vbočeným či ztuhlým palcem nebo například kladívkovými neboli skrčenými prsty. K tomu se připojují často i bolesti jiných částí pohybového ústrojí.

"Nejenom při plochonoží, ale i nošením nevhodné obuvi a dlouhodobým zatěžováním dochází k přetížení úponu povázky, která začíná na spodní straně paty, nebo Achillovy šlachy upínající se na zadní hranu paty," vysvětluje lékař.

Pozor na žabky i baleríny

Klenbě chodidla škodí například moderní balerínky vyráběné bez podpatku. Nejsou proto vhodné na dlouhé vycházky. Stejně tak nedoporučují odborníci časté užívání žabek, které jsou dobré pouze k bazénu, na pláž nebo do sprchy na veřejných koupalištích, kde mohou ochránit před mykózou. Zdraví neprospívají ani podpatky vyšší než 4 cm a boty na vysoké platformě. Namáhají páteř a mění těžiště trupu. Neznamená to, že by ženy neměly vysoké podpatky nosit, ale neměly by v nich trávit celý den.

Kvalitní obuv je vyráběna ze zdravotně nezávadného materiálu, nejlépe přírodní kůže. Bota by měla mít pružnou podešev, zvýšený a pevný opatek, nanejvýš čtyři centimetry vysoký podpatek a přirozený tvar.

Svítek navíc doporučuje místo klasických stélek takzvané dynamické. Ty podle něj podpoří nožní klenbu, zabrání vychylování nohou v botách, zlepší stabilitu stoje, tlumí otřesy a jsou prodyšné, čímž zlepšují hygienu nohy.

"Vložka je v těsném kontaktu s ploskou nohy. Speciální materiál, ze kterého je vyrobena, umožní při došlápnutí i drobný pohyb směrem do podložky," dodal lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám