Hlavní obsah

Malárie se na našem území nevyskytuje, vyvracejí tvrzení ing. Bláhové odborníci

Novinky, Dana Sokolová

Výskyt infikovaného přenašeče malárie, komára rodu Anopheles, byl na našem území, konkrétně na jižní Moravě, naposledy prokázán v roce 1950. Od té doby se neobjevil žádný oficiální důkaz, že by někdo onemocněl malárií na základě štípnutí tímto komárem na našem území. Což potvrzuje i Národní referenční laboratoř pro diagnostiku tropických parazitárních nákaz, která má v náplni i správnou laboratorní diagnostiku této nákazy v ČR, i Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje.

Foto: Profimedia.cz

Anopheles atroparvus

Článek

"V Jihomoravském kraji byly během uplynulého desetiletí diagnostikovány a hlášeny ročně 0 až 4 případy onemocnění malárií. Ve všech případech se jednalo o onemocnění importovaná (Sierra Leone, Nigérie, Uganda, Brunej, Indie, Súdán), žádný případ nebyl původem z tohoto kraje. Diagnóza všech těchto pacientů byla stanovena na vysoce specializovaných infektologických pracovištích, kam byli tito pacienti zpravidla odesíláni pro horečnatý stav svými praktickými lékaři, případně vyhledali tato odborná pracoviště přímo," upozorňuje Vlastimil Sršeň z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje, kde zároveň provádí i pravidelný monitoring líhnišť komárů ve známých ohniscích jižní Moravy.

Tyto informace potvrzuje i RNDr. Eva Nohýnková, Ph.D., z Národní referenční laboratoře pro diagnostiku tropických parazitárních nákaz.

Malárie zůstává výhradou tropických oblastí

Malárii lze považovat za jedno z nejčastějších infekčních onemocnění, jež si lze dovézt z exotických zemí. Je přenášena komáry a moskyty. Původcem onemocnění je parazitický prvok Plasmodium (česky zimnička). Podle odhadů Světové zdravotnické organizace se ročně vyskytuje 300 - 500 miliónů případů malárie a více než 1 milión infikovaných na ni každý rok umírá. Z toho většina nemocných je z Afriky.

Inkubační doba je 6 - 30 dní, u některých forem malárie se může onemocnění projevit až po několika měsících či letech. Hlavním symptomem nákazy je horečka. Onemocnění se proto zpočátku jeví jako chřipka s bolestmi hlavy, končetin nebo zvracením. Typický cyklický záchvat trvá několik hodin. Nemoc propukne celkovou vyčerpaností, hučením v uších, zvracením, pocitem chladu a třesavkou.

Po horečnatém stádiu záchvatu, který podle druhu malárie trvá 2 - 6 hodin, kdy horečka dosáhne až k 41 °C, následuje pokles teploty, silné pocení a částečný pocit úlevy.

Podle původce nákazy rozeznáváme čtyři druhy malárie (Plasmodium vivax a ovale vyvolávají tzv. terciánu, Plasmodium malariae tzv. kvartánu a Plasmodium falciparum tzv. malárii tropickou, která má nejzávažnější průběh).

Foto: Profimedia.cz

Malárie podle studie v průměru ročně zabije 1,2 miliónu lidí.

Tropická malárie (jinak tropika) se do lidského těla dostává kousnutím samičky komára rodu Anopheles. Jednotlivé záchvaty tropické nemoci se opakují po 24 – 36 hodinách. Při absenci léčby nebo komplikacích bývá toto onemocnění v určitém procentu smrtelné. Ostatní formy malárie se objevují bez komplikací a jsou tak poměrně snadno léčitelné.

Malárii může člověk dostat opakovaně, proto se v žádném případě nevyplatí podceňovat prevenci tropické nemoci s takovým výskytem.

Více informací na www.tropicke-nemoci.cz; www.vakciny.net; www.mzcr.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Komáři upřednostňují krev pivařů

Pokud se chcete vyhnout komárům, nepijte pivo, vzkazují vědci. Komáři totiž krev pivařů doslova milují a když mají možnost, upřednostní je.

Komáři letošní prázdniny moc nepokazí

Po prvním týdnu prázdnin to zatím vypadá, že na rozdíl od minulých let budou ty letošní bez náletů krvežíznivých komárů. Zatímco loni se nedalo na Třeboňsku...

Výběr článků

Načítám