Hlavní obsah

Co všechno by nemělo chybět v letní lékárničce

Novinky, zun

Nejen správné zdravotní připojištění, ale i dobře vybavená lékárnička může při blížícím se letním cestování zajistit lidem větší klid. Lehké zdravotní potíže přicházejí poměrně často, zvlášť při aktivní, sportovní dovolené. Kdo je vybaven základními léky, dokáže problémy v pohodě zvládnout.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zdravotní potíže cestovatelů se opakují s železnou pravidelností. Proto není těžké sbalit do zavazadla lékárničku složenou přesně na míru plánované dovolené.

Její základ bude ovšem stejný pro všechny. Neměly by v ní chybět:

  • potřeby pro poskytnutí první pomoci, což je sterilní obinadlo, elastický obvaz, náplast, dezinfekce
  • léky na nejčastější cestovatelský problém, kterým jsou zažívací potíže (překyselení žaludku, na podporu trávení a především na průjem)
  • léky proti teplotě a bolesti
  • Léky pro ošetření očí 
  • pro případy, kdy se předpokládá vyšší fyzická aktivita, a tedy i možnost zranění nebo namožení, se hodí kostivalová mast či chladící polštářky, případně speciální gely
  • Léky proti štípnutí hmyzem a proti alergiím
  • Prostředky na ochranu proti slunci a také na ošetření spálené či opruzené kůže
  • Odpuzovač hmyzu (komárů a klíšťat)

Další léky už záleží na individuálních zdravotních potížích cestovatele. Lidé si často vozí prostředky proti kinetóze, proti nespavosti, proti plísňovým onemocněním, a také všechny léky na svá případná chronická onemocnění.

Při cestování a při vyšší tělesné námaze se vyplatí myslet i na pokrývku hlavy, mít u sebe dostatek tekutin a rovněž jídla. Mnoho lidí trpí skrytým diabetem a na cestách je může překvapit náhlá hypoglykémie. Proto je dobré mít u sebe zdroj rychlé energie – čokoládu nebo hroznový cukr.

Extra tipy pro sportovce

Byl by velký zázrak, kdyby se při aktivní dovolené nikomu nic nestalo. Kdo sportuje, musí s občasným, byť jen malým poraněním, počítat. Nejčastější jsou různá zhmoždění, podvrknutí vazů či natažení svalů. Zhmoždění, které způsobí neúměrný tupý tlak na měkké tkáně (při pádu, úderu nebo nárazu), bývá provázeno krevní podlitinou. Obvykle zde rychle vzniká zánět a rozvíjí se silná bolest, což omezuje pohyblivost.

Jako první pomoc stoprocentně zafunguje ochlazení poraněného místa studeným obkladem nebo s pomocí speciálního spreje. V ochlazených tkáních se zužují cévy, což sníží prokrvení, zpomalí se metabolismus, a tím se zmenší spotřeba kyslíku. To vše následně potlačí zánět a svalové křeče. Chlazení, které obvykle postupuje do kůže do hloubky dvou až čtyř centimetrů, sníží citlivost na bolest a zpomalí šíření nervových signálů. Poraněné místo tedy méně bolí a tkáně jsou více chráněny před následky poranění.

Poté je třeba zranění ošetřit hojivými a protibolestivými prostředky. „U sportovních poranění měkkých tkání v současné době zahajujeme léčbu především místně. Na zmírnění zánětu, otoku i lepší vstřebání krevní podlitiny je ideální nasadit přírodní produkt, který je šetrný a jehož účinky můžeme srovnat s lokálními léčivými přípravky na bolest, obsahujícími nesteroidní antirevmatika. Takovým přípravkem je například kostivalová mast,“ říká MUDr. Daniel Bělík z Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace v Praze – Střešovicích.

Kostivalovou mast lze dokonce použít i preventivně. Prof. MUDr. Miroslav Kučera, DrSc. z Kliniky tělovýchovného lékařství pražské Fakultní nemocnice Motol, radí. „Pokud se člověk chystá na nějakou extrémní pohybovou zátěž, je možné mastí už předem potřít končetiny, které bývají hodně namáhány. Mast pomůže vyrovnat vnitřní prostředí, urychlí vstřebání otoků a v případě povrchního poranění je pokryje.“

Reklama

Související články

Riziko dětských úrazů v létě stoupá

Konečně jsou tu prázdniny, na které se všechny děti těší jako na nejlepší období v roce. Pro rodiče však dva měsíce volna znamenají oříšek, jak dětem zajistit...

Letní nemoci mohou pokazit celou dovolenou

Zdá se absurdní, že například i chřipku lze "chytit" nejen na podzim, ale i v létě, v období vysokých teplot. Na vině onemocnění, jež vlastně není chřipkou...

Přípravu na dovolenou nikdy nepodceňujte

Při plánování letní dovolené bychom nikdy neměli zapomenout na důkladnou přípravu. Je dobré mít s sebou dostatek oblečení, finančních prostředků, pojištění,...

Výběr článků

Načítám