Hlavní obsah

Nová diagnostická metoda, která odhalí i počátek rakovinového bujení

Novinky, das

Diagnóza rakovina - strašák dnešní doby, jehož se rozhodně nevyplácí podceňovat. Nikde jinde totiž víc neplatí pravidlo, že čím dříve je nemoc odhalena, tím je větší šance na vyléčení a tedy na život. Lidé by se proto o své zdraví měli zajímat. Chodit na pravidelné prohlídky a využívat všech možností, které jim moderní medicína nabízí.

Foto: Profimedia.cz

Screeningový analyzátor krve, zjistí během několikaminutového vyšetření 117 hodnot vypovídajících o zdravotním stavu člověka.

Článek

Lékaři dnes mají větší možnosti odhalit rakovinotvorné buňky dříve, než samotná nemoc propukne. Díky včasné diagnóze tak mohou lékaři zachránit mnohem více životů.

Mezi nejnovější diagnostické metody patří screeningový analyzátor krve, který je schopen zjistit během několikaminutového vyšetření 117 hodnot vypovídajících o zdravotním stavu člověka.

„Vyšetření je velmi rychlé a komplexní, avšak zcela bezbolestné. Probíhá bez přímého odběru krve a bez dlouhého čekání na výsledky,“ vysvětluje MUDr. Lenka Řehořková z centra Aditus Vitae.

Princip činnosti analyzátoru je založen na vzájemném vztahu mezi prací vykonávanou krevním oběhovým systémem vnitřních orgánů a teplem, které vzniká v důsledku chemických reakcí dusíku, kyslíku, vodíku a uhlíku.

Přístroj měří teplotu na biologicky aktivních (tzv. referenčních bodech) těla a na principech kvantové fyziky pak stanoví přesné parametry krve vyšetřovaného člověka. „Tyto parametry pak přeneseme do PC a s pomocí speciálního softwaru se dozvíme podrobnosti o zdravotním stavu klienta, jemuž můžeme doporučit další postup, případně jej - ve spolupráci s praktickým lékařem - poslat na další vyšetření za specialistou,“ dodává lékařka.

Díky přístroji tak lze již v prvopočátcích diagnostikovat rakovinné bujení, mozkové příhody, kardiologické poruchy (infarkt) i diabetes mellitus.

Velké úspěchy u diagnózy rakoviny plic

Screeningový analyzátor krve bývá velmi úspěšný právě při odhalování rakovinného bujení v plicích, které často podceňují kuřáci. Přestože se všude píše, jak moc je kouření nebezpečné, svého zlozvyku se vzdá jen malé procento z nich.

Bohužel poškození plic se obvykle projevuje až po několikaletém kouření, klidně až po dvaceti či třiceti letech, kdy se objevuje dušnost, vykašlávání krve a bolest na plicích. V tento moment bývá ale již pozdě.

„Lékaři diagnostikují rakovinu plic u 80 % pacientů až v pokročilém stádiu, a to jen proto, že se nenechali vyšetřit dříve. Je to obrovská škoda, protože při včasném zjištění problému a zahájení léčby šance na vyléčení rapidně stoupá,“ tvrdí MUDr. Lenka Řehořková.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeští lékaři léčili rakovinu novou metodou

Lékaři v pražské Všeobecné fakultní nemocnici v pátek jako první v Česku použili k léčbě zhoubného nádoru měkkých tkání nový postup. Za pomoci specifického...

Výběr článků

Načítám