Hlavní obsah

Proč někdy dokážeme předvídat situace dřív, než se stanou

Novinky, bok

Stalo se vám někdy, že jste si byli naprosto jistí, že přijíždějící autobus je zrovna ten váš, nebo tušíte, kdo je onou osobou, která u vás zrovna klepe na dveře? Podle odborníků činíme mnoho takových malých předpovědí denně, aniž bychom to zaznamenali. Vědci se proto rozhodli zjistit, jak přesně lidský mozek při takovém "předpovídání" pracuje.

Foto: Profimedia.cz

Vypadla vám sklenice z ruky na nepříliš tvrdý povrch, ale vy jste si i přesto naprosto jistí, že se rozbije, nebo že se obsah vylije zrovna na určité místo, a ono se to tak stane? I to patří mezi "krátkodobé předpovědi", které náš mozek automaticky činí.

Článek

Ačkoli je současná medicína na vysoké úrovni, stále ještě existují situace a mozkové procesy, které neumíme přesně vysvětlit. Jedním takovým procesem jsou i překvapivě přesné "věštecké schopnosti" týkající se všedních každodenních situací. Co se děje v lidském mozku, a jak je možné, že se mnohokrát opravdu nespleteme? To jsou jen některé z otázek, na něž chtěli najít odpověď vědci z Washington Univerzity v St. Louis.

Zaměřili se na podrobný průzkum tzv. dopaminergního systému ve střední mozkové oblasti, který poskytuje signály do zbytku mozku a souvisí mimo jiné i s motivací lidského chování a rozhodování.

Při testech pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI) zjistili, že tento systém zatím nezjištěným způsobem zakódovává chybné "předpovědi" u testovaných respondentů, kteří měli odpovědět na otázku, co se na ukázkovém videu stane zhruba pět vteřin poté, kdy bylo v určitém bodě zastaveno.

Překvapivé výsledky prokázaly, že z 80 až 90 procent byly odpovědi správné, v závislosti na tom, v jaké dané fázi byla ukázka zastavena. Když bylo video "utnuto" v nespecifikované fázi (například při záběru na okolí), byly odpovědi až z 90 procent správné. Jakmile ale byla ukázka stopnuta ve specifikovaném okamžiku (když třeba vyjížděl autobus ze zatáčky), lidé více chybovali a jejich odpovědi byly správné jen zhruba z 80 procent.

Krok k léčbě závažných nemocí?

"Předpovídání blízké budoucnosti je důležité pro vývoj chování a je klíčovou součástí teorií vnímání, zpracování jazyka a učení. Takové "odhady" mohou být pro život nedocenitelné a někdy i zachraňují život. Například když máte pocit, že musíte zůstat stát na chodníku, i když nic nejede, a během chvíle okolo vás profrčí zběsilý řidič," uvedl vedoucí výzkumu Jeffrey Zacks.

Podle Zackse je tento výzkum také možným odrazovým můstkem k řešení počátečních fází nemocí, jako je např. Alzheimerova choroba nebo Parkinsonova choroba.

Při experimentu totiž vědci zjistili významnou činnost hned v několika oblastech středního mozku, mezi nimi i v oblasti zvané substantia nigra, což je párová struktura ve středním mozku (mesencephalu). Ta je součástí bazálních ganglií a hraje významnou roli v řízení pohybu. Substantia nigra je právě při Parkinsonově chorobě nejvíce postiženou částí mozku.

Největší mozková aktivita v těchto oblastech pak byla odhalena ve dvou specifických kritických bodech - když se lidé snažili vytvořit možné řešení, a následně hned po odhalení výsledku, kdy si vybavovali, zda byla jejich odpověď správná či špatná.

Reklama

Související témata:

Související články

Při hladovění se mozek sám „pojídá“

Mnoho lidí hubne pomocí nejrůznějších drastických diet, které mohou být velmi nebezpečné, zvláště zakládají-li se na hladovění. Když totiž člověk nepřijímá...

Výběr článků

Načítám