Hlavní obsah

Rozruch kolem estrogenů v pitné vodě

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pitná voda v Praze obsahuje estrogeny, které mohou poškodit zdraví. Jejich hlavním zdrojem je hormonální antikoncepce, jež se dostane do odpadních vod. Je ale situace skutečně tak dramatická? Někteří novináři poukazovali na výzkumy zahraničních vědců, kteří zjistili, že vysoké hladiny estrogenů v povrchových vodách mohou snižovat plodnost rybích samců.

Článek

Jako příklad uváděli studii Severozápadní laboratoře Ministerstva energetiky USA. Podle ní klesla plodnost rybích samců až o 50 %, když na ně krátkou dobu působily vysoké hladiny syntetických estrogenů, které se dostaly do vody.

Další výzkumy popisovaly ztrátu plodnosti krokodýlích samců v jihoamerickém jezeře Titicaca, nebo dokonce to, že se u nedospělých rybích samců změnily pohlavní orgány na samičí. Sečteno a podtrženo, někteří novináři měli jasno: muži, kteří budou pít vodu z kohoutku zejména v Praze, ohrožují své zdraví. Mohou ztratit plodnost a můžou jim dokonce začít růst prsa. Střízlivější kolegové upozorňovali jen na zvýšená rizika estrogenů. Pro většinu odborníků je však i tohle přehnané. Pokusím se vysvětlit, proč.

Není důvod k panice

Tým vědců vedený Doc. RNDr. Tomášem Pačesem, DrSc., z České geologické služby měřil v Praze a okolí, ale také v Želivce a v Káraném obsah estrogenů ve vodě. V nízkých hladinách, které podle současných poznatků neohrožují naše zdraví, je nalezl prakticky všude. Na několika místech byly v potocích a řekách zvýšené, někde i dost vysoké.

Několik set metrů od těchto míst však tyto hodnoty rychle klesaly. Ve vzdálenosti jednoho až dvou kilometrů byly nízké nebo jen minimální. Také se ukázalo, že čističky, které nedokážou estrogeny odstranit úplně, zachytí většinu z nich.

Podle vědců není důvod k panice ani k přehnaným obavám. Shodují se ale v tom, že v budoucnu bude dobré hladiny estrogenů v povrchových vodách monitorovat. A sledovat závěry studií, které zkoumají, jestli dlouhodobé působení estrogenů v povrchových vodách nemá na lidský organismus přece jenom nějaké negativní vlivy.

Pro a proti

Docent Pačes na semináři v Karlových Varech zdůraznil, že zvýšené hladiny estrogenů zasáhly hlavně povrchové vody. "Vody z hlubinných zdrojů jsou v tomto případě bezpečné," říká.

Profesor RNDr. Richard Hampl, DrSc., z Endokrinologického ústavu v Praze se domnívá, že úplně objektivní by bylo prozkoumat obsah estrogenů v podzemních vodách alespoň v tom rozsahu, jako se to stalo u vod povrchových.

"Neznám mechanismy, které by dokázaly zanést do podzemních vod estrogeny v takové míře, jako se to stalo u vod povrchových," říká docent Pačes.

Co z toho plyne pro nás? Kdo chce pít vodu z kohoutku, nemusí mít pocit, že do sebe lije jedy, které ničí jeho zdraví. Kdo se obává estrogenů a chce mít lepší pocit z toho, co pije, pro toho mohou být řešením balené vody získané z podzemních vod.

Přehnali i rakovinu

Někteří novináři uváděli to, že estrogeny vyvolávají rakovinu. Ale neexistuje výzkum, který by dokazoval, že množství naměřená v našich povrchových vodách něčím takovým hrozí. Existují sice studie, které zaznamenaly nepatrně zvýšený počet rakoviny prsu u žen v klimaktériu, ale ty se týkaly užívání estrogenu v pilulkách v rámci hormonální terapie. Jednalo se o množství nesrovnatelně vyšší, než která naměřili vědci v povrchových vodách v ČR. A i na výsledky těchto studií se gynekologové nedívají zcela jednotně.

Reklama

Související témata:

Související články

Američanka se upila vodou k smrti

V pátek byla ve svém domě nalezena mrtvá osmadvacetiletá Američanka, která se účastnila soutěže ve výdrži pití vody pořádané rádiovou stanicí v kalifornském...

Braňte se potížím přechodu

Návaly horka, bušení srdce a noční pocení. To jsou jedny z nejčastějších příznaků přechodu. Je na ně nejlepším lékem hormonální substituce (HST), nebo přírodní...

Výběr článků

Načítám