Hlavní obsah

Zpočátku nevinné přátelství může zničit trvalý vztah

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve to může vypadat zcela nevinně. Jde přece jen o normální přátelství mezi mužem a ženou a nic jiného za tím není. Vzájemné sdílení radostí či starostí a emocionální opora nikoli partnera, ale kamaráda nebo kamarádky, může znamenat konec původního vztahu. Protože to je jen krůček k nevěře.

Foto: Profimedia.cz

Přátelství, nebo láska?

Článek

Emocionální aféra začíná tak, že se člověk nechce nebo nemůže svěřit svému partnerovi či partnerce. Tuto funkci začne plnit kamarád či kamarádka, z něhož se však stává později milenec či milenka – pokud se jedná o sexuální protějšek.

„První věcí, na niž si člověk musí dát pozor při posuzování, zda jeho přátelství nepřekročilo hranici, je ta, jestli s dotyčnou osobou sdílí také frustraci ze svého manželství či vztahu,“ tvrdí podle agentury Famous psycholog společnosti Your Tango na stránkách deníku Huffington Post.

Většinou jsou to muži, kteří berou přátelství se ženou jinak. Řada z nich dokonce usiluje o přátelství s úmyslem ženu získat a mít s ní sexuální nebo partnerský vztah. Nedávají to samozřejmě okatě najevo, jen jsou ochotni se svou kamarádkou trávit čas a naslouchat, být jí oporou.

Podle amerických vědců z Univerzity ve Wisconsinu současná doba podporuje rozvoj smíšených přátelství. A potvrzují výše zmíněné zjištění, že řada takových přátelství má za následek naboření dlouhodobých partnerských vztahů, či přímo jejich konec.

Partneři, nebo nejlepší kamarádi?

Přátelství obecně by mělo být základem každého partnerského vztahu. Ale je také dobré vědět, kdy je ještě pro vztah obohacující mít partnera či partnerku zároveň jako svého kamaráda a kdy je to pro vztah zničující. Když přátelství chybí, pak ho hledáme jinde a vztah je na „dobré“ cestě ke krachu. Když je ho naopak příliš a naše druhá polovička je zároveň naším nejlepším kamarádem, také to není úplně v pořádku.

Ono to vypadá jako ideál, vzít si svého nejlepšího kamaráda či kamarádku. Je to taková sázka na jistotu. Podle psycholožky Alice Vondrové se „oba znají, vědí, co od sebe mohou očekávat, mají ověřeno, že spolu umí být, spolupracovat, znají své chyby. Je to pohoda, ale žádné tajemství a žádné erotické dusno. Budoucnost záleží hodně na tom, čemu dá člověk v životě přednost, ale také na tom, jak je sexuálně náruživý. Vždy je v životě něco za něco. Když vsadím na jistotu, nemohu čekat velkou pestrost života“.

Manželství po dvaceti letech

To se ale většinou týká jen mladých manželství, či partnerských svazků. V pokročilejším věku už je to trochu jinak, protože pokud vztah z lásky a vzájemného soužití přeroste v přátelství, je to skoro ideální stav.

„Když manželé dosáhnou toho, že po dvaceti a více letech o sobě mohou říci, že jsou nejlepšími kamarády, lze jim jenom závidět. Sex již není tak imperativní a důležitější je, že je hodně věcí pojí dohromady. Děti, zájmy, přátelé, majetek, ale hlavně si dokážou být životní oporou a jsou sehraná životní parta. Myslím, že pro manželství středního a vyššího věku to je nejlepší varianta,” vysvětluje psycholožka.

„Oni ale za sebou mají dobu, kdy pro sebe byli jedinečně eroticky přitažliví a v tomto ohledu mají na co vzpomínat a občas to také oživit. Mezi nimi je také ona dotyková vřelost, která dělá jejich vztah i po mnoha letech živým. To je to něco, co právě mladým kamarádům schází,“ dodává Alice Vondrová.

Reklama

Související články

Fakta a mýty o nevěře

Nevěra hýbe světem. Zní to možná trochu nadneseně, bohužel statistiky dokládají reálná fakta. Věrnost je pro stále větší počet obyvatel něčím...

Výběr článků

Načítám